Az EU kezdeményezést indított a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatására

2022-05-11 08:45:00
Az EU ehhez kapcsolódóan módosította a Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramját is.

A kezdeményezés 25 millió eurós (mintegy 9,3 milliárd forint) költségvetésű ösztöndíjat biztosít ukrán doktorjelöltek és posztdoktori kutatók számára, hogy folytassák munkájukat az Európai Unió tagállamaiban és az unió Horizont Európa nevű tudományos programjához társult országokban működő tudományos és nem tudományos szervezeteknél – közölte a napokban az uniós bizottság.

Támogatást kapnak ahhoz is, hogy – amint lehet – visszatérjenek Ukrajnába, és hozzájáruljanak az ország kutatási és innovációs kapacitásának újjáépítéséhez. 

Az Európai Bizottság tájékoztatott arról is: módosította a Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramját, hogy az új kezdeményezés előmozdítsa a tudományos készségfejlesztést, a szakmai előmenetelt, az esélyegyenlőséget, valamint vonzóbbá tegye a munkafeltételeket. A támogatás kiterjed azokra a képzési tevékenységekre, amelyek a kutatással kapcsolatos készségek és kompetenciák fejlesztésére összpontosítanak.

A módosítás értelmében az Oroszországban, Fehéroroszországban vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területein letelepedett jogalanyok semmilyen minőségben nem vehetnek részt a Horizont Európa által támogatott tevékenységekben. Indokolt esetben eseti alapon kivételek adhatók – tették hozzá.

Gyors fellépésre van szükség a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatása és annak lehetővé tétele érdekében, hogy

folytathassák munkájukat Európában, hozzájárulva Ukrajna kutatási és innovációs rendszerének és általában véve a tudományos kutatás szabadságának megőrzéséhez

– hangsúlyozta közleményében a brüsszeli testület.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay