Sok szegény ember kapcsolódik az Úrhoz

2022-05-11 20:16:00
Van kiút a hajléktalanságból, és van, aki erős hittel és sok empátiával segíti a rászorulókat. Ilyen ember Kunszabóné Pataki Anna is, aki a Csak Egyet Szolgálattal támogatja a hozzájuk betérőket.

Ádám Rebeka Nóra írása a Mandiner hetilapban.

Kunszabóné Pataki Annát gyermekkorában legyintette meg a nincstelenség szele, ugyanis egy alkoholista édesapa és egy véglegesen leszázalékolt édesanya gyermekeként nőtt fel. „A testvéremmel átéreztük, milyen az, amikor kevés az étel és a ruha, nem tudni, mi lesz velünk, és az ezzel járó traumákat is megéltük. Az életünk végül szépen rendeződött: lett egy nevelőapánk, és édesanyánk is velünk maradhatott. Azt hiszem, ekkor alakult ki bennem az az empátia, amit a szegényebb sorsúak iránt érzek” – meséli. Talán nehéz gyerekkora miatt is választotta a szociálpolitika és a szociális munka területét az egyetemen. Vallja: aki bajban van, nem mindig tehet róla, hogy rossz helyzetbe jutott.

„Felnőtt megtérő vagyok, huszonegy éves koromban adtam át az életem az Úrnak. A közösségünknek, az Új Jeruzsálem Katolikus Közösségnek missziós szolgálata van, így sokat evangelizál az utcán és mindenféle világi környezetben. Ezen alkalmak után szegény sorsú emberek csatlakoztak hozzánk. Akiknél a misszió célba ért, elhitték, hogy értékes emberek, Isten szereti őket, és Jézus az ő személyes szabadítójuk, aki segíti őket betegségeik, problémáik közepette” – mondja Anna.

Egy 2007-es városmisszió után kapott elhívást egy segítő­központ létrehozására, ahova betérhetnek a rászorulók, s részletesen elmondhatják a problémáikat. Így jöhetett létre 2011 telén a Csak Egyet Szolgálat. „Egyesével szeretnénk segíteni az embereken, hiszen mindenkinek megvan a saját története – a nevünk is ezt tükrözi. Amióta megnyitottunk, azt tapasztaljuk, hogy azzal, aki megajándékoz minket a bizalmával, megosztja velünk az élettörténetét, és megnyílik Isten szeretetére, sokkal könnyebb megoldani az egzisztenciális kérdéseket is a munkahely- és szálláskeresés, az életviteli tanácsadás, az életrendezés, az utógondozás terén.”

Nyitókép: Seidel Mariann 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés