Gyorsan mém született az EU-s vétójog eltörléséből

2022-05-10 10:35:00
A vétójogot csak vétó nélkül lehetséges eltörölni.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ursula Von der Leyen szerint az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken az Európai Unióban.

A vétójogot csak vétó nélkül lehetséges eltörölni

Az Európai Unió feladata, hogy minél gyorsabban megfeleljen az uniós polgárok elvárásainak az EU jövőjére vonatkozóan, az uniós szerződések hatályán belül, ha pedig ez nem lehetséges, akkor azok megváltoztatásával – jelentette ki hétfőn Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban.

Az Európai Parlamentben tartott rendezvényen Von der Leyen aláhúzta:

amennyiben az EU gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken 

„A demokrácia működését szilárd alapokra kell helyezni: támogatom azokat, akik az EU reformjai mellett vannak, annak jobb működése érdekében” – tette hozzá.

Von der Leyen ezzel valójában az uniós tagállamok állam és kormányfőinek vétójogát venné el olyan kulcsfontosságú kérdésekben mint az Oroszországgal szembeni szankciók és az olajembargó. Mindezt azután jelenti be a Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány egyértelművé tette, vétózni fogja Brüsszel legújabb javaslatát, amely teljes importtilalmat vezetne be az orosz kőolajra és földgázra.

Gyorsan mém kerekedett a faramuci helyzetből

A mémkészítők fantáziáját is megragadta a téma. A Konverzión például az alábbi mém született.

Fotó: Facebook/Konverzió

***

Kapcsolódó
Guy Verhofstadt szerint az egyik legfőbb javaslat az uniós vétójog megszüntetése. Bővebben!

Nyitókép: MTI/AP