Japán gazdasági miniszter: Káoszt okozna a világgazdaságnak az orosz LNG-import betiltása

2022-05-10 21:56:00
Japán úgy döntött, megszünteti az Oroszországból származó szén- és kőolajimportot, az LNG-behozatalt azonban nehéz kiváltani.

Japán és a G7 európai tagjai nehezen tudnák betiltani az orosz cseppfolyósított földgáz importját, hacsak nem találnak alternatív beszállítókat – jelentette ki kedden Koichi Hagiuda japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter újságírók előtt kedden.

A G7 országok, köztük Japán, úgy döntöttek, hogy az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett szankciók részeként megtiltják vagy fokozatosan megszüntetik az Oroszországból származó szén- és kőolajimportot. A következő lépés a cseppfolyósított földgáz, az LNG felvétele lehet a listára. A miniszter szerint azonban az orosz LNG-importot nehéz lenne alternatív forrásokkal kiváltani a kínálat hiánya miatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „nem zárom ki annak lehetőségét, hogy (az LNG) a jövőben csatlakozik a szankciós listához”.

Ha a G7-ek alternatív források biztosítása nélkül tiltanák be az orosz LNG-behozatalt, a világgazdaság, beleértve az energiaipari ágazatot is, káoszba fog fulladni”

– mondta Hagiuda.

Hagiuda szerint viszont az orosz olajat átmenetileg pótolni lehet a kitermelés növelésével a Közel-Keleten vagy máshol. Fumio Kishida miniszterelnök kabinetje kedden hagyta jóvá az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését, amelyet a miniszterelnök a múlt heti londoni látogatása során a G7 többi tagjával egyeztetve fogadott el.

(MTI)

Nyitókép: Koen van Weel / ANP / AFP