Így akarja az Európai Unió térdre kényszeríteni Orbánt

2022-05-09 13:46:22

Boris Kálnoky
Corvinák
Macron jól kijön Orbánnal és nem az ideológia rabja.

„Emmanuel Macron francia elnök jól kijön Orbán Viktor miniszterelnökkel és szintén nem az ideológia rabja. Ebben a kérdésben eddig óvatoskodva forgalmazott, amiből arra következtethetünk, hogy a jogállamisági mechanizmust Franciaország szűkebben értelmezi (tehát legfeljebb korlátozott szankciókat támogat).

Másrészről Franciaország a szorosabban integrált Európai Unió élharcosának szerepében tetszeleg. Nem lenne tehát meglepetés, ha támogatná a szankciókat.

Az állam- és kormányfők tanácsában Magyarország eddig bízhatott az úgynevezett visegrádi négyek és közép-európai szövetségeseik támogatásában, ami Lengyel- és Csehországot, Szlovákiát, valamint többek között Szlovéniát jelentette. Ez viszont ma valószínűtlenebbnek tűnik Csehország, Szlovénia és Szlovákia új, liberálisabb kormányai, valamint a visegrádi négyek az Oroszország elleni álláspontra vonatkozó mély megosztottságága tükrében. Magyarország ebben a kérdésben ma többé-kevésbé magára maradt.

Figyelemre méltó, hogy az európai bizottság eddig nem léptette életbe a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, bár az országnak nem kevesebbet rónak fel, minthogy teljességgel aláaknázta az igazságszolgáltatás függetlenségét, ráadásul a lengyel alkotmánybíróság kétségbe vonta, hogy a lisszaboni szerződés egyes részei érvényesek-e Lengyelország vonatkozásában.”

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.