Belül tágasabb?

2022-05-07 09:53:00

Lendvai Ildikó
Népszava
Pénteken a miniszterelnök azzal a hírrel villanyozott fel, hogy jelentős mértékben lecseréli a régi kormánytagokat.

„Pénteken a miniszterelnök azzal a hírrel villanyozott fel, hogy jelentős mértékben lecseréli a régi kormánytagokat: »Sok új embert akarok behozni«. Lehet, ha értesülök a kilétükről, nem leszek ilyen felhőtlenül boldog, de ezt a pár napot még kiélvezem. A folyamatot csupán a bőség zavara nehezíti: »Két vagy három kormányt ki lehetne állítani a magyar jobboldal szellemi felhozatalából«. Micsoda szerencse, hogy végül csak egy lesz. Kettő, pláne három még komolyabb bajokat tudna okozni.

Pedig veszélyes időket élünk. A fő veszély a miniszterelnök szerint az atombomba. Újabban kicsit idegesít, ha valaki ezt emlegeti, de kiderült, hogy a bombát természetesen nem Putyin, hanem Brüsszel dobná ránk az embargóival. Putyin atomfenyegetésében semmi rossz nincs, az oroszok már rég felszerelték az összes rakétájukat magyarjelző műszerekkel. Ahol magyart érzékelnek, azt a területet kihagyják, simán csak körbelövik, és kész. Sajnos Kárpátaljára még nem voltak így felszerelkezve a rakéták, Putyinék egyetlen hibája, hogy túl komolyan vették Trianont.

Ami szintén szóba került. Mármint hogy azért nehéz nekünk olajügyben (tényleg az), mert nincsenek tengereink. »Lennének, ha nem vették volna el őket« – mutatott rá a felelősökre Orbán. Pedig igényeink nyilván jogosak, elvégre mind az Adria, mind az északi tengerek partjain őshonos magyar többség él.

Itthon szerencsére minden a megszokott rendben folyik. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy egy hevesi faluban a fideszes alpolgármester nyugodtan elterelt egy patakot a saját telkére, a pisztrángos medencéjébe. Ráadásul az önkormányzat csöveit tulajdonítva el e nemes célra. Nincs ebben semmi, business as usual, minden erőforrást a megfelelő politikai irányba kell terelni. Hát nem Mészárosék cégei nyerték el az autópálya koncessziót is 35 évre? Isten tartsa meg a főtulajt addig erőben-egészségben. Természetesen nyílt verseny volt, feddhetetlen szakmaisággal, hiszen csak a kiíráson munkálkodó tanácsadó cégeknek 800 milliót fizettek. Ehhez képest mi az a vacak patak!

Nem könnyű az ellenzéknek ebben a világban megtalálnia a helyét. Mennyire kívül a rendszeren, és mennyire szükségképpen belül? Mostanában két ezzel kapcsolatos kérdésben kellett dönteniük. Egyikben a parlamenti részvételről, a másikban a koalíciójuk jövőjéről.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.