Azért küzdünk, hogy a magyar kormány megkerülésével lehessen költeni az uniós pénzeket

2022-05-07 11:38:00

Donáth Anna
Facebook
A magyar kormány semmilyen garanciát nem hajlandó adni arra, hogy a strómanjai helyett a rászorulókra költi a forrásokat.

„A rászorulókra kell költeni az EU-s pénzeket!

Ma két nagy kihívással szembesül Európa: az orosz agresszióval, és az emiatt egyre tovább mélyülő, egyre többeket érintő megélhetési válsággal. Az orosz agresszióval szemben továbbra is elszántnak tűnik az Európai Unió: egyre komolyabb szankciókról hozunk döntéseket, egyre költségesebbé téve Putyinnak a háború folytatását. De a béke ma még így is nagyon távolinak tűnik.

A megélhetési válság enyhítésére azonban megvan az azonnali lehetőségünk, és minden eszközünk – csak élnünk kellene velük. Több ezer milliárd forintnyi uniós pénzről van szó, amit Magyarország bármikor megkaphatna az uniós helyreállítási alapból.

De a magyar társadalom viszont már több mint fél éve nem tud hasznot húzni ezekből a pénzekből, mert a magyar kormány semmilyen garanciát nem hajlandó adni arra, hogy a strómanjai helyett a rászorulókra költi majd ezeket a forrásokat.

Mi az Európai Parlamentben 2019 óta pont azért küzdünk, hogy a magyar kormány megkerülésével, közvetlenül az iskolák, kórházak fejlesztésére, munkahelyek teremtésére, a rászoruló családok megsegítésére lehessen költeni az uniós pénzeket. Magunk mellé állítottuk a frakciónkat, a Renew Europe-ot is, így az egyik legnagyobb uniós pártcsalád és több európai miniszterelnök már támogatja, hogy a magyar és más európai önkormányzatok közvetlenül juthassanak uniós forrásokhoz.

Ugyanezen elvek mentén fogunk küzdeni a magyar Országgyűlésben is: a magyar állami és uniós forrásokból az egyre súlyosbodó megélhetési válságot kell azonnal enyhítenünk.

Ezért a parlamentben is mindent meg fogunk tenni azért, hogy az uniós pénzek minél hamarabb eljussanak Magyarországra – akkor is, ha a magyar kormánynak nem tetszik, hogy ezt a pénzt csak szigorú antikorrupciós feltételeket teljesítve oszthatják szét.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.