A logikát nélkülöző háború

2022-05-07 10:15:00

Földi László
Magyar Nemzet
Milyen háború ugyanis az, ahol a támadó fél – ez esetben az orosz – részéről nem célpont az élőerő?

„A történelmi korokban a háborúk, fegyveres konfliktusok, pláne a hódító területrablások mind-mind logikai képletek alapján épültek fel. Az úgynevezett katonai alakulatok nyílt ütközetei végkifejletnek minősültek. Egyértelműnek tűntek a kiváltó okok, még ha az összes fellelhető háttérinformáció nem is állt a társadalmi nyilvánosság rendelkezésére. Mindez drasztikusan megváltozott napjaink interneten megjelenő információáradatának hatására. Élő példa kiszolgáltatottságunkra korunk békétlensége, az orosz–ukrán konfliktus, mely nemcsak a képzeletet haladja meg, hanem a logika mindeddig ismert alaptéziseit is sutba dobja.

Milyen háború ugyanis az, ahol a támadó fél – ez esetben az orosz – részéről nem célpont az élőerő? Hisz a támadás megindításakor csak technikai harcálláspontokat iktattak ki, a laktanyákban lévő katonákat nem érte sérülés. Jóllehet, azzal számolniuk kellett a moszkvai központban is, hogy amennyiben az A terv, vagyis az élőerő megkímélése nem fog működni, és a Zelenszkij-kormány a pusztítás elkerülése érdekében nem kezd azonnal tárgyalásokat, akkor komoly ellenállással kell számolniuk. Így is történt, mert az ukrán politika kezdetben alig felfegyverzett katonákat és Molotov-koktéllal felszerelt civileket küldött orosz tankok elé.

Kijev számára – érzékelhető módon – nem tűnt fontosnak az élet védelme, különben a válaszcsapást megelőzően erőltetnie kellett volna a tárgyalások megkezdését. Mindez logikus lehetőséget biztosított volna arra is, hogy fölkészüljenek egy esetleges kevesebb áldozatot követelő válaszcsapás megindításához. Mert az orosz fél is tudja, hogy a háború, a vérontás sosem lesz igazi megoldás még az olyan borzalmakra sem, mint amit az elmúlt nyolc évben a fasiszta jelképeket magukra tetováló ukrán nacionalista fegyveresek – a kijevi kormány hallgatólagos támogatásával – követtek el, amikor több ezer orosz nemzetiségű ukránt gyilkoltak meg a keleti tartományokban. Vélelmezhetően ezen áldozatok neveit tartalmazó listák rövidesen nemzetközi „hírtérben” is napvilágot látnak majd, miként azt Lavrov orosz külügyminiszter bejelentéséből tudjuk.”

Nyitókép: Képernyőfotó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.