„Ez az ügy bőven túlmutat a Jobbikon!” – ellenzéki politikusokat kérdeztünk a Jobbik botrányáról

2022-05-06 14:39:31
A párt körül csütörtökön kirobbant súlyos, nemi erőszak gyanújának, és bűnpártolásnak a lehetőségét is felvető ügyben a Jobbik politikai szövetségeseinek vezető politikusait kérdeztük. Kevesen reagáltak.

Csütörtökön nagy nyilvánosságot kapott a Jobbik körül kirobbant botrány, amelyben akár bűncselekmény gyanúja is felmerülhet. A Bors arról számolt be, hogy 

a Jobbik múlt év végén tartott rendezvényén, amelyen a párt vezető politikusai vettek részt, egy meg nem nevezett polgármester megpróbálhatta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát,

majd az eseményt a lap információi szerint a pártvezetés megpróbálta eltussolni. A Jobbik és Jakab Péter személyesen úgy reagált a hírre, hogy a párt hétvégén esedékes tisztújítására időzítették a cikket, a lapok hazudnak, ő pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket. A párt alelnöküket, Szilágyi Györgyöt is hazugsággal vádolja az ügyben.

Szerzőnk véleménycikke a témában: 

Nemi erőszak és belső elégedetlenség – így „újul meg” a Jobbik

Az összefogás politikusait kerestük a Jobbik botrányával kapcsolatban

A Mandiner megkereste a Jobbikkal szövetséges ellenzéki pártok vezető politikusait, mit gondolnak a párt körül kirobban botrányról. 

Kanász-Nagy Mátét, az LMP társelnökét sikerült elérnünk, aki kérdésünkre úgy fogalmazott: „Nem tudjuk pontosan mi történt, de az

biztos, hogy ez az ügy bőven túlmutat a Jobbikon!

Amennyiben bűncselekmény, vagy annak gyanúja vetődik fel, akkor a rendőrségnek kell vizsgálnia az ügyet. Az, hogy ki, és mit tudott az egész dologról, indult-e a pártban eljárás, egyelőre a Jobbik belügye. Egy másik párt tagjaként ebbe természetesen nem láthatok bele, és amíg nem lesz egyértelmű, hogy mi történt nem is akarok vele foglalkozni. Ha bűncselekményről van szó, ki kell nyomozni, mi történt, mint ahogy azt is, hogy kinek milyen felelőssége van ebben az ügyben.”

A Momentum politikusai közül Fekete-Győr András frakcióvezetőt, Orosz Anna alelnököt telefonon és sms-ben kerestük, utóbbi egyelőre nem reagált.

Fekete-Győr üzenetben annyit válaszolt, „Kérem keresse a Momentum sajtósait, hogy tartsuk a rendet! Köszönöm! András”

Természetesen a párt sajtóosztályának is elküldtük kérdéseinket, amint válasz érkezik, közzétesszük.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármesterét sikerült elérnünk, de nem kívánt reagálni az ügyre,

mindössze annyit mondott, hogy „bízik a rendőrségben”

Párttársa, Hajnal Miklós kérdéseinkre úgy válaszolt, ő csupán a sajtóból értesült az esetről, nem ismeri az ügy részleteit. Épp ezért nemigen szeretne hosszas megjegyzést fűzni az ügyhöz, csupán azt, hogy reméli, lefolytatják a vizsgálatokat – a Jobbikon belül és kívül is, mert minden nemű erőszak elítélendő. Hozzátette, ha valósak a sajtóban megjelentek, elítéli a történteket.

Gy. Németh Erzsébetnek nincsen mondandója

A DK részéről Gy. Németh Erzsébetet sikerült elérnünk, ám ő közölte, nem akar nyilatkozni a témáról. A párt országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes sms-ben annyit válaszolt: „kérem keresse a DK sajtóosztályát!”.

A Párbeszéd politikusai közül Tordai Bencét telefonon kerestük, de egyelőre nem sikerült elérnünk, Karácsony Gergely főpolgármester sem vette fel a telefont, sms-ünkre pedig nem válaszolt eddig. Szintén nem tudtuk elérni Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét, és Ujhelyi Istvánt, a szocialisták EP-képviselőjét sem. Molnár Zsolt, a párt budapesti elnöke pedig az MSZP sajtóosztályához irányított minket.