Szijjártó: Magyarország 37 millió euró értékben ajánl segítséget Ukrajnának

2022-05-05 14:38:00
A tárcavezető az Ukrajna megsegítését célzó donorkonferencián öt elemből álló segítséget ajánlott fel a háború sújtotta országnak.

Szijjártó Péter Varsóban részt vett az Ukrajna megsegítéséről szóló donorkonferencián.

A külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta, 

„Magyarország Ukrajna mellett áll, és az ország szuverenitását támogatja,

valamint mielőbb békét szeretne a térségben”.

Majd azzal folytatta „teljesen egyértelműen meg tudjuk különböztetni, hogy ki az, aki támadó és ki az, aki megtámadottElítéljük a katonai agressziót Oroszország részéről és elítéljük az emberi jogok súlyos megsértését, továbbá sürgetjük az elkövetett háborús bűnök azonnali feltárását” – mondta.

Magyarország eddig 670 ezer menekültet fogadott be

Úgy értékelt: Magyarország szolidaritását bizonyítja, hogy eddig 670 ezer menekültet fogadott be és mindazoknak munkát kínál, akik hosszú távon szeretnének itt maradni, a gyermekeknek pedig iskoláztatást biztosítanak.

„Minden Ukrajnából érkező menekültet beengedünk Magyarország területére és mindannyiuknak segítünk”

 – hangoztatta.

Öt elemből álló segítséget ajánlott fel Szijjártó Péter

A külügyminiszter kifejtette: a Magyarország által felajánlott segítség öt elemből áll. Először is Magyarország készen áll, hogy egy iskola és kórház újraépítésében részt vegyen Kijev térségében, de ha Ukrajna más helyszínt szeretne, akkor ehhez alkalmazkodni fogunk – mondta.

Közölte: mivel egyre több belső menekült van Ukrajnában, aki a háború elől Ukrajna nyugati részébe érkezik, Magyarország számukra mobil otthonokat biztosít, ezeknek a szállítását bármikor el tudjuk kezdeni. Harmadik elemként Magyarország ezer ösztöndíjas helyet ad Ukrajnából érkező diákoknak, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat – mondta.

Úgy folytatta, Magyarország sebesült ukrán katonáknak biztosít ellátást magyar kórházakban, számbeli korlátozás nélkül. Végül pedig lehetővé teszi 130 ezer gyermek ellátását speciális kórházakban – tette hozzá. Szijjártó Péter jelezte, az öt elem együttes értéke 37 millió eurót tesz ki.

A tárcavezető felszólalását alább tekintheti meg:

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala