WHO: Másfél magyarországnyi ember hunyt el a koronavírus miatt

2022-05-05 18:01:00
A WHO becslése szerint a koronavírus-járvány halálos áldozatainak tényleges száma megközelíti a 15 milliót.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a koronavírus-járvány halálos áldozatainak tényleges száma megközelíti a 15 milliót – derül ki a csütörtökön Genfben kiadott friss WHO-jelentésből.

A világszervezet tagországaiban hivatalosan bejegyzett halálos áldozatok száma körülbelül 6,2 millió.

A becslésben azonban a WHO ezt kiegészítette azon elhunytak számával, akik a koronavírusos fertőződés előtt már más súlyos betegségekben szenvedtek, de az egészségügyi ellátórendszerek túlterheltsége miatt nem kapták meg időben a megfelelő ellátást, illetve hivatalosan más betegségben haltak meg, de koronavírusra nem is tesztelték őket.

Ezekre a tapasztalatokra reagálva a WHO arról is nyilatkozott: több erőforrásra volna szükség ahhoz, hogy az életmentő beavatkozásokat a jövőben ne kelljen elhalasztani egy hasonló egészségügyi válság esetén.

A világszervezet beszámolt arról is, hogy

szakértőik bizonyos mértékű csökkenésre lettek figyelmesek a balesetek okozta elhalálozások számában.

Ezt szerintük az magyarázza, hogy a koronavírus-járvány által bevezetett intézkedések következtében többen dolgoztak otthonról, ezáltal kevesebb munkahelyi és közúti baleset történt.

A WHO becsléseihez hasonló számokat közölt a Seattle-ben található Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME). Az amerikai intézet 2021 végéig 15,4 millióra tette a koronavírus-járvány halálos áldozatainak számát.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Dzsagadis Nv