Gulyás: Az Oroszország elleni olajembargó nem egyformán érinti az EU-s tagállamokat

2022-05-05 20:33:00
A kőolajra és földgázra vonatkozó szankciók hatására 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne.

Az Oroszország elleni újabb szankciók gazdasági hatása a matematika eszközeivel világosan kiszámítható következményekkel járó döntés, amely nem egyformán érinti az államokat – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV csütörtök esti műsorában.

Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország és Szlovákia van a legrosszabb helyzetben, a magyarok orosz kőolajnak való kitettsége körülbelül kétharmada a teljes kőolaj-felhasználásnak, a szlovákoknál ez az arány pedig még magasabb.

700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne

Rámutatott: a kőolajra és földgázra vonatkozó szankciók hatására 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne, valamint Magyarország ellátásbiztonsága sem lenne garantálható. Ezért a kormány korábban is világossá tette, hogy nem tud támogatni „ezen a területen ebben a formában” szankciókat – mondta, hozzátéve, hogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök is egyértelművé tette az Európai Bizottság elnökének írt csütörtöki levelében.

A tárcavezető hozzátette: Magyarország tartja magát azokhoz a szankciókhoz, amelyekről a versailles-i márciusi uniós csúcstalálkozón döntöttek, de ezek a kőolaj és a földgáz területét nem érintették.

„Komoly aggályok” 

Olyan szankciókat szabad elfogadni, ami annak fáj, akit büntetni akarunk és nem fáj jobban annak, aki egyébként büntetni akarja az Ukrajnával szembeni agresszió miatt Oroszországot – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Később arról is beszélt: Bulgáriának, Szlovákiának és Csehországnak is „komoly aggályaik” vannak.

Miután teljes egységre van szükség, és enélkül szankciók nem fogadhatók el, ezért ha az Európai Bizottság fenn akarja tartani az egységet, amely a háború miatt az uniót jellemezte, akkor tárgyalni kell – jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely hozzáfűzte: Magyarország pontosan el tudja mondani, hogy az országnak a helyzet mennyivel kerül többe, mint más tagállamoknak, miben más a helyzetünk, mennyi idő alatt és milyen költségekkel lehetséges az átállás és milyen költségek megtérítését várja el az uniótól Magyarország.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán