Itt a kormány válasza a brüsszeli szankciós tervekre

2022-05-05 17:55:00
Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött Ursula von der Leyennek.

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifejtette a magyar kormány hivatalos véleményét és válaszát a tervezett hatodik szankciócsomaggal kapcsolatban. A levélben a miniszterelnök történelmi kudarcnak nevezte a csomag esetleges elfogadását.

A tervezett csomag Orbán Viktor szerint

a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

„Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül” – ez áll abban az angol nyelvű levélben, amelyet a magyar kormányfő ma küldött Ursula von der Leyen számára, amelyből a Financial Times idézett részleteket.

Az Index birtokába jutott angol nyelven írt levél tanulsága szerint „a javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli. Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók.”

A levél kitért arra is, hogy az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak, amit a szankciók csak rontanának. 

A magyar kormányfő úgy véli, az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt. Mint hangsúlyozzák, a 6. szankciócsomag aláássa ezt az egységet.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher