Az ukrán újjáépítés költségeit Putyinnak kell állnia

2022-05-05 18:43:00

Cseh Katalin
Facebook
Az orosz elnök iskolákat és kórházakat lövet, műemlékek és műalkotások tűntek el a föld színéről.

„Az ukrán újjáépítés költségeit Putyinnak kell állnia – erről küldtünk levelet EP-s képviselőtársaimmal Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Putyin pusztító háborúja romba döntötte az ukrán infrastruktúrát, ahogy az ukrán gazdaságot is. Az orosz elnök iskolákat és kórházakat lövet, műemlékek és műalkotások tűntek el a föld színéről. Az ukrán újjáépítés költségeit már most több mint 600 milliárd dollára becsülik.

Az orosz jegybank devizatartaléka nagyjából 610 milliárd dollár volt, melynek nagyjából a 80 százaléka külföldön van – ezeket a pénzeket Ukrajna újjáépítésére kell fordítanunk! Ehhez természetesen szilárd és megingathatatlan jogi alapokat kell teremteni, amit bíróságnak kell jóváhagynia. Ez azonban már egy következő feladat, az első az, hogy a politikai elhatározást és döntést minél hamarabb meg kell hoznunk: a háborús agresszor, Putyin fizesse Ukrajna talpraállását.

Az Európai Uniónak a nemzetközi partnerekkel együttműködve létre kell hoznia egy újjáépítési és védelmi alap felállítását, valamint az Európai Bizottságnak haladéktalanul egy erre vonatkozó jogalkotási javaslattal kell előállnia.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.