A MAZSIHISZ elnöke szerint külföldi fiatalok gyalázták meg a zsinagógát

2022-05-04 13:05:00
Heisler András szerint Európában az antiszemitizmus elleni zérótolerancia még nem működik.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal.

Az RTL Klub által újraközölt videón az látszik, hogy egyikük a kerítést rugdossa, egy másik a kukát rúgja fel, miközben náci jelszavakat üvöltöznek és karlendítéssel üdvözlik egymást. Mindemellett sörös dobozokkal dobálták meg az épületet, majd levizelték azt.

A rendőrség közlése szerint a 16, 20, 21 és 22 éves elkövetők beismerték a bűncselekményt, tettüket mindannyian megbánták, és ittasságukkal magyarázták.

Az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik az eljárás, mert a fiatalok magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkoztatást keltsen. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.

A történtek kapcsán Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke is megszólalt. A fiatalok tettét elítélendőnek tartja, és elképedt azon, hogy „ilyen jelenetek lejátszódhatnak Budapest utcáin”

Hozzátette, hogy véleménye szerint nem magyar fiatalok voltak az elkövetők, akik vélhetően csak a hétvégére jöttek Budapestre. Viszont „a tettük azt bizonyítja, hogy

Európában az oktatás, a tájékoztatás, az antiszemitizmus elleni zérótolerancia Európában még nem működik”

– húzta alá Heisler.

A MAZSIHISZ elnökének nyilatkozatát az alábbi videóban tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó