Már több mint kétszáz iskolában oktatják a fenntarthatóságot

2022-05-04 09:33:00
Jövőre már érettségizni is lehet belőle.

A fenntartható fejlődés tantárgyat az Áder János államfő nevéhez köthető Kék Bolygó Alapítványnak a kezdeményezésére építették be a tantervbe. A napokban pedig kiderült, hogy egy éven belül a középiskolai érettségiken akár már egy éven belül választható tantárgy lehet a fenntartható fejlődés.

Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Alapítvány munkatársa az Indexnek arról számolt be, hogy „az új tantárgyat – amelyhez tankönyvcsomag és kerettanterv is készült – idén szeptembertől már tanítják is, itthon egyelőre összesen 218 középiskolában”.

Maga az ötlet 2020 magasságában született, és az iskolai fenntarthatósági témahétből nőtte ki magát,

melynek fő támogatója az Áder János leköszönő köztársasági elnök alapította Kék Bolygó Alapítvány.

Ekkor egy héten át nagyobb merítésben foglalkoznak az általános és középiskolás diákok a fenntarthatóság témájával – derült ki a cikkből.

A tárgy gyakorlati tanácsokat ad egy fenntartható, környezettudatos élethez

Krakkó Ákos a portálnak arról is beszélt, hogy „2021 tavaszára állt össze a környezettudományi szakemberek és gyakorló pedagógusok jegyezte első Zöld Föld tankönyvcsomag, amely tankönyvön és munkafüzeten kívül egy oktatási segédanyagot és pedagógusfelkészítő tematikát is tartalmaz. Arra nagyon figyeltünk, hogy kifejezetten élvezetes, látványos és olvasmányos tananyag szülessen” – magyarázta, majd hozzátette, hogy a fenntarthatóság tananyag fejlesztésekor szintén fontos szempont volt, hogy semmiképp ne fokozzák a mai diákok már amúgy is komolyan meglévő klímaszorongását.

„Sokkal inkább egy olyan tananyagot szerettünk volna, ami egy átlagos magyar középiskolás számára is releváns, valamint megvalósítható ötleteket és gyakorlati tanácsokat ad egy fenntartható, környezettudatos élethez. Például ezért külön fejezet a tematikában az öltözködés és a fenntarthatóság kapcsolata, a klímabarát közlekedés, illetve a környezettudatos egészségmegőrzés” – emelte ki a Kék Bolygó Alapítvány munkatársa.

Krakkó azt is elárulta az Indexnek, hogy a hosszú távú céljaik között szerepel, hogy a fenntarthatóság tantárgy idővel teret kapjon a hazai általános iskolákban is.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay