Milyen a főváros vidéki szemmel?

2022-05-03 20:48:00

Független-objektív
Facebook
Ezek az emberek kizárólag a 444-ből, a 24.hu-ról, a Balexből és hasonlókból informálódnak.

„Sokan sokféleképpen írtak már arról, hogy milyen volt a belpesti szavazatszámláló argonauták nagy utazása a magyar vidéken.

A Független-objektív most azt mutatja be, milyen a Főváros vidéki szemmel.

Vidéki lap újságírójának beszélgetését közöljük egy elképesztően bátor fiatalemberrel, aki csak azért ült fel a sárga buszra, hogy egy civil szervezet segítségével megnézze, milyen a választás az igazi demokrácia fellegvárában. Azonban sokkal többet kapott annál..

- Hogy tetszett Budapest?

- Az épített környezet lenyűgözött. A TASZ által rendelkezésemre bocsátott vezetőm mindenben segítségemre volt.

- A mozgólépcsőn is le mertél menni?

- Igen, megcsináltam.

- Milyen volt a szavazatszámláló munka?

- Nagyon kedvesek voltak a kollégák, abszolút nem volt probléma. Étellel-itallal is bőven elláttak. Most ettem először alga steaket.

- És milyen volt az összbenyomás?

- Sejtettem, hogy más lesz, de a kontraszt szinte döbbenetes volt.

- De mégis miben?

- Sosem gondoltam volna hogy létezik egy ennyire más világ. Ezek az emberek kizárólag a 444-ből, a 24.hu-ról, a Balexből és hasonlókból informálódnak. Akik a BBC-t, a CNN-t és az Euronewst is követik, már egyenesen világlátott embernek gondolják magukat. Persze én csak a felszínt láttam. Hogy a belsőbb kerületekben mi folyhat, abba bele sem merek gondolni. Az biztos, hogy a slam poetry nemcsak kitaláció, állítólag még női humoristáik is vannak és azt rebesgetik még létezik a Hócipő..

- Ez valóban döbbenetes. Mi jelenthetné a kiutat?

- Azt gondolom, csakis egyedül az oktatás.

- A fiataloknál sem jobb a helyzet?

- Ők mémekből, tiktokon, jobb esetben animékből ismerik meg a világot. Még talán a Netflix. Szóval...

- Úgy tudjuk találkoztál LMBTQ-emberekkel. Milyen volt?

- Igen, valóban, bár csak láttam őket. Itt szentként tisztelik őket. Azt mondták csodálatos, nyitott emberek, óriási szívvel. Kérdeztem a vezetőmet, hogy mégis miért, mit csinálnak, de nem igazán kaptam választ. Egy ponton azt mondta hogy ezt a kérdést ne firtassam, erről itt nem szabad beszélni. Amúgy az utcán csak lehajtott fejjel, suttogva illik elmenni mellettük.

- Ha már vallás: miben hisznek a fővárosban?

- Én úgy láttam, hogy a közhiedelemmel ellentétben nagyon vallásosak. A Római Klub jövendöléseit a 60-as évek óta különös becsben tartják, visszatérő aggodalmuk, hogy a szénhidrogének néhány éven belül elfogynak. Rettegnek a túlnépesedéstől is. A 16 éves lányok szerintük prófétikus képességekkel rendelkeznek, különösen a globális klímarendszer összeomlása és az Orbán-kormány megbuktatásának szakterületen. Fontos kérdés számukra, hogy léteznek-e földönkívüliek, illetve hogy hány ezer párhuzamos univerzum létezhet.”

(Fotónk illusztráció: Kerékpárosok és sétáló turisták a pesti Duna-parton, az idősebb Antall József rakparton. Háttérben az Országház épülete. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.