Az MSZP már rég halott, csak még nem szólt nekik senki – véli Schmidt Mária

2022-05-02 21:00:00
A Terror Háza főigazgatója szerint a baloldalnak nincs politikai víziója, ezért nem is tudtak mit mondani a választópolgároknak.

A Fidesznek rendben van az identitása, az ellenzéki pártok ugyanakkor légüres térben vannak, mondta Schmidt Mária az Index Kibeszélő című műsorának különkiadásában.

Az ellenzéki bojkottról – a Momentum alternatív esküt tett, Hadházy Ákos pedig meg sem jelent a parlamentben – a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta:

Szánalmasnak tartottam ezt a kivonulást, meg a fenyegetőzést, hogy ők majd nem esküsznek fel, majd ők nem ezt csinálják, nem azt csinálják. Nem ezt várják tőlük azok, akik rájuk szavaztak”

„Nem volt indok, hogy miért is szavazzon rájuk valaki”

A történész úgy vélte, a kormánypártok nagyarányú győzelme az ellenzék identitásválságát is mutatja. 

„A mostani kétharmados Fidesz–KDNP-győzelemnek is az az oka, hogy az ellenzéki pártok légüres térben vannak, hogy

nincs politikai víziójuk, nincs mondásuk, nincs identitásuk, és hogy nem is tudtak mit mondani a választópolgároknak.

Nem volt indok, hogy miért is szavazzon rájuk valaki”

– mutatott rá a főigazgató.

Schmidt Mária szerint azok a választópolgárok, akik „nem Orbán-gyűlölet alapján döntenek, nem találnak semmi vonzót az ellenzékben”, és ha ezt folytatják, és nem képesek egy teljesen megújult identitással, megújult mondanivalóval állni a választópolgárok elé, akkor az eredmény mindig ugyanilyen lesz.

„Az ellenzék folytatja a valóságnak a megtagadására alapuló politikáját”

„Szomorú, hogy az ellenzék nem képes még egy ekkora választási vereség után sem valami újba kezdeni, és azt gondolja, hogy folytathatja azt a teljesen a tagadásra és a valóságnak a megtagadására alapuló politikáját, ami ilyen sikertelenségre kárhoztatta őket. Szerintem a választópolgároknak a döntése a választásokban egyértelmű volt. Ezt mindenkinek illik tudomásul venni.”

– hangsúlyozta Schmidt Mária.

A történész Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnökének azon felvetésére is reagált, amely szerint az MSZP-nek a Horn Gyula által fémjelzett úthoz kellene visszatérnie. 

Szerintem az MSZP már halott réges-rég, csak még nem szóltak nekik, és ezért azt hiszik, hogy még életben vannak,

tehát én nem gondolom. Ez a pártstruktúra, ami nekik van, ezekkel a személyekkel, ezzel a hátországhiánnyal, ezzel az intellektuális hiátussal, ez folytathatatlan szerintem”

– szögezte le a Terror Háza vezetője.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó