Tessék abbafejezni!

2022-04-28 16:26:27

Vásárhelyi Mária
Facebook
Nem értem ezt a pörgést akörül, hogy a képviselők vállaljanak-e bizottsági helyeket.

„Őszintén szólva nem nagyon értem ezt a pörgést akörül, hogy a képviselők vállaljanak-e bizottsági helyeket és egyéb megbízatásokat a Parlamentben, vagy csak mezei képviselőként üljék végig a következő négy évet. Persze értem a szimbolikus politizálás jelentőségét, csakhogy ez a fajta »szimbolizmus« az égvilágon senkit nem érdekel a választók közül.

Erre a legjobb példa az, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején 1 azaz egy forint fizetést vett fel havonta és ez sem érdekelt az égvilágon senkit. Soha senki nem említette fel a javukra, soha egyetlen elismerő, vagy pusztán tény megállapító mondat nem hangzott el ezzel kapcsolatban. Pedig szerintem igazán elismerésre méltó gesztus volt.

Azzal, hogy Hadházy Ákosék most egyfolytában az - egyébként valóban túlfizetett - bizottsági helyekről való lemondást forszírozzák, csak a milliókat kereső, a pénzükért meg nem dolgozó, naplopó ellenzéki politikus imázsát erősítik, amire most végképp nincs szükség. Persze, hogy a fidesz kompromittálni akarja az ellenzéket a folyamatosan emelkedő képviselői fizetésekkel és a milliós egyéb, teljesen értelmetlen hivatalok osztogatásával, de szerintem ezt az előnyükre is fordíthatnák az ellenzéki pártok.

Például azzal, hogy elvállalják ezeket a megbízatásokat, végig ülik a számukra teljesen értelmetlen és sokszor megalázó bizottsági üléseket, az ezért kapott javadalmazásból pedig létrehoznak egy alapot, amelyből részben finanszírozni lehet a hálózatépítést, a felépítendő saját médiájukat, a nagyon hiányzó kutatásokat.

És nem önkéntes, hanem kötelező alapon minden ellenzéki képviselőnek ide kellene befizetnie minden a képviselői fizetésén kívüli plusz juttatást, ebből csinos summa jönne össze. És el is számolnának a nyilvánosság előtt, hogy mennyi pénz került ebbe a közös alapba, mekkora áldozatot vállaltak ők személyesen azért, hogy megteremtődjenek a források a hatékony hálózatépítés és kommunikáció érdekében.

Lehet, hogy ezt a gesztust sem értékelnék különösebben a választók a gyakorlati haszna viszont nagyon komoly lenne. Ráadásul ami pénzt nem vesznek fel, azt úgyis ellopják vagy elfecsérlik a kormánypártok a lehető legfeleslegesebb presztízskiadásokra (új egyenruha, parlamenti őrség, libériás inasok, márvány fogantyúk stb.) Az a vita pedig, amely most ismét a nyilvánosság előtt folyik erről a kérdésről, amely valójában senki nem érdekel csak tovább rombolja az ellenzék presztízsét, hitelességét. Tessék abbafejezni!”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.