Óriáscégek a középosztály ellen

2022-04-27 19:25:00

Böszörményi Nagy Gergely
Az elmúlt évtizedek technológiai újdonságai nem vezettek jelentős gazdasági növekedéshez. Sőt azok a nagyvállalatok, amiket a nyilvánosság a haladás és a fejlődés fogalmaival azonosít, valójában visszafogják a jólétet. Lépni kell a piac túlhatalma ellen – figyelmeztet Jan Eeckhout közgazdászprofesszor.

Jan Eeckhout a katalán Pompeu Fabra Egyetem professzora, érdeklődési területe a gazdasági dinamikák világa, különös tekintettel a munkaerőpiac változásaira. Szerzőnk a munkanélküliség, a képzettségi trendek és a nagyvárosok közötti nemzetközi verseny tanulmányozása során izgalmas felfedezést tett. Szerinte azok a kiemelkedően sikeres technológiai nagyvállalatok, amiket a fősodratú nyilvánosság a haladás és a fejlődés fogalmaival azonosít, valójában visszafogják a gazdasági növekedést. Hogyan lehetséges ez?

The Profit Paradox (profitparadoxon) című új könyvét Eeckhout arra az ellentmon­dásra építi, hogy bár 1980 óta látványo­san nőtt a világgazdaság termelékenysége, a munkavállalók ebből nem vagy alig érzékelhettek valamit. A megkapó technológiai újdonságok nem vezettek jelentős gazdasági növekedéshez – miközben a Google vagy az Amazon globális monopóliummá vált, egyes kiterjedt csoportokban (például szakmunkások és főiskolai végzettségűek) még csökkent is az átlagos jövedelem szintje. Közhely, hogy a korona­vírus-járvány felerősítette az évtizedek óta megfigyelhető trendeket. Ez mostani témánkra is igaz: a munkahelyek elsősorban az alacsonyan képzett munkavállalók körében tűntek el, s miközben a domináns cégek virágoztak, számos kisvállalkozás kényszerült bezárni a boltot.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés