Izrael titkos fegyverszállítmányt fogott el a libanoni határnál

2022-04-26 11:25:08
Vélhetőleg a radikális Hezbollah síita milícia akart fegyvereket csempészni Izraelbe.

Az izraeli határőrség a libanoni határnál elfogott egy fegyverszállítmányt, melyet megpróbáltak Izraelbe csempészni – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet kedden.

Az izraeli hadseregnek a határnál felszerelt biztonsági kameráit megfigyelő egység gyanús mozgást vett észre a határkerítés közelében, odarendelték a rendőrség határőr egységét,

amely egy táskát talált, benne mintegy száz könnygázgránátot és két lőfegyvert.

A rendőrség bejelentette, hogy a közelmúltban meghiúsított fegyvercsempészet-kísérletek némelyikében bizonyítékot találtak a libanoni radikális síita Hezbollah szervezet részvételére. „A Hezbollah gondoskodik a fegyverek beszerzéséről, s arról, hogy legalább egy részüket terrorista tevékenységhez használják. Ezzel megpróbál infrastruktúrát kiépíteni a terrortámadásokhoz Izrael területén” – hangsúlyozta a rendőrség közleménye.

„Könnygázgránátokat foglaltak le, mindeddig szokatlan fegyvert, mely növeli annak a gyanúját, hogy zsúfolt civil helyeken szándékoztak támadásokat végrehajtani” – tették hozzá a rendfenntartók.

Hivatalos adatok szerint az izraeli határőrség idén 148 pisztoly, 23 géppuska és egyéb fegyver, valamint több százmillió forint értékű kábítószer becsempészését hiúsította meg. Néhány napja 24 pisztolyt találtak egy táskában hasonló módon, a Jordániával szomszédos határszakaszon.

(MTI)

Nyitókép: A Hezbollah síita milícia egyik tagja. Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latif