Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó

2022-04-26 22:44:00
Az elnök-vezérigazgató szerint a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen mondott beszédet, ahol rámutatott: az év elején úgy tűnt, hogy idén akár 600 milliárd forint is lehet a pénzintézet eredménye, ezt azonban a háború hatására nem érik el.

A banknak Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, ennek ellenére stabilan működik – mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: „A 70 milliárd eurós mérlegfőösszeg mindössze 6-7 százaléka orosz hátterű, a profit 15 százaléka ugyanakkor ott termelődik”.

Csányi Sándor rámutatott arra, hogy az „olcsó pénz időszaka” lejárt,

a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben „elszabadult”, a 2–4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható. „A jó hír az, hogy közben van hitel, folytatják a gazdaság finanszírozását” – tette hozzá Csányi Sándor az MTI beszámolója alapján.

Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy idén a tavalyi, 7,1 százalékos növekedés után már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat.

Csányi Sándor szerint a magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, „nincs más, alkalmazkodni kell” ehhez, „a rezsicsökkentés nem jó”,

a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval, és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Soós Lajos