Csúnyán leszerepelt Románia, idén már nem is vesz részt több nemzetközi vásáron

2022-04-20 20:16:00
A New York-i botrány miatt a turisztikai minisztert a képviselőház szakbizottsága is beidézte.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, botrány kerekedett abból, hogy milyen „standdal” képviseltette magát Románia egy New York-i turisztikai vásáron. A dekoráció konkrétan az ország névtáblájából és egy fekete vászonfüggönyből állt, mely az elválasztófalakra volt kifüggesztve.

A Főtér szerdai cikkében számolt be az ügy további fejleményeiről. Kiderült, észszerűtlen módon próbálja csillapítani a román turisztikai minisztérium a nyolcezer dollárt érő leszereplésének botrányát:

felfüggeszti a részvételt a hasonló eseményeken mindaddig, amíg össze nem áll egy egységes arculatot mutató országstand.

Keresik a felelősöket

A felelősök megkeresését Románia egyesült államokbeli nagykövete, Andrei Muraru is sürgeti, aki botrányosnak és szégyenteljesnek nevezte a részvételt, és lemondásokat vár.

A botrány miatt többen is bírálták a turisztikai minisztert. Charlie Ottley, a Wild Carpathia dokumentumfilm rendezője például kifejtette:

„nevetség tárgyává teszik a világ előtt Romániát azzal, hogy fogalmuk sincs, miként népszerűsítsék a turisták körében”.

Kérdőre vonták a minisztérium létének értelmét is

Eugen Tomac, a Népi Mozgalmom Párt parlamenti képviselője a minisztérium létezésének értelmét vonta kérdőre, tekintettel arra, hogy „képtelen néhány alapvető lépést megtenni, legalább hazánk turisztikai látványosságait az online térben románul és angolul is megjeleníteni. Folyamatos beruházásra van szükség a turizmus terén, mert Románia megérdemli, hogy felfedezzék” – írta Tomac.

A képviselőház szakbizottsága elé hívták be a turisztikai minisztert

Közben Daniel Cadariu turisztikai minisztert behívták a képviselőház szakbizottsága elé, melyet az USR-s Claudiu Năsui vezet. A valós gond szerinte az, hogy „a minisztérium tele van alig dolgozó, nagy fizetést felmarkoló pártaktivistával, akik semmi eredményt nem tudnak felmutatni”

A turisztikai miniszter, Constantin-Daniel Cadariu lemondás helyett egyelőre kedden annyit közölt, hogy ezentúl a szaktárca két nemrég alakult alintézménye, a Nemzeti Idegenforgalmi Márkatanács (CBTN) és az Idegenfogalmi Konzultatív Tanács (CCT) veszi át Románia nemzetközi turisztikai piacon történő szerepeltetését. Az országstandok kialakításához a két tanács jóváhagyására lesz szükség – idézte a portál.

Idén hat nemzetközi vásárt terveztek be Frankfurtban, Dubajban, Lengyelországban, Sanghajban, Spanyolországban és Londonban. Utóbbi a világ legrangosabb nemzetközi turisztikai eseménye – derült ki a cikkből.

Nyitóképen a román „stand” New Yorkban. Fotó: Főtér