Donáth Anna: Már öt meleg barátom költözött el Magyarországról április 3-a óta

2022-04-20 19:45:00
A momentumos képviselő véleményével ellentétben, Hidvéghi Balázs szerint szerint tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, és véget kell vetni az Európai Unió által folytatott boszorkányüldözésnek.

Indulatos vitát hozott az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának szerdai ülése, melyen a magyar jogállamiság helyzetéről és a budapesti kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényről tárgyaltak a képviselők – adta hírül az Euronews.

A lap beszámolója szerint az ülésen részt vett Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. A nyitóbeszédek után a parlament tagjai neki tettek fel kérdéseket a témával kapcsolatban. A forgatókönyv néhány kivétellel úgy nézett ki, hogy az adott képviselő határozottabb fellépést követelt a Bizottságtól a magyar kormánnyal szemben, Reynders pedig igyekezett megnyugtatni a kérdezőt, hogy az EB minden tőle telhetőt megtesz, de csak az uniós jogszabályok alapján tud eljárni.

Donáth: Már öt meleg barátom költözött el Magyarországról

A számonkérő hangokhoz csatlakozott Donáth Anna is, aki a magyarországi Momentum Mozgalom tagjaként a Renew Europe liberális frakcióhoz tartozik az Európai Parlamentben. Donáth azt mondta, hogy

már öt barátja költözött el Magyarországról április 3-a óta, mert melegek, és békében szeretnének élni, családot akarnak alapítani.

A politikus ezzel azt akarta hangsúlyozni, hogy nemcsak elvi vitát folytatnak, hanem valós emberek életéről, jövőjéről van szó. A képviselő beszélt arról is, hogy a népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdító civil szervezetek büntetést kaptak, amit egyébként a vitán részt vevő több képviselőtársa is felháborítónak, illegálisnak nevezett.

Reynders: A Bizottság jelenleg még tart vissza uniós pénzeket Magyarországtól

Didier Reynders a kritikákra reagálva elmondta, hogy az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy az Európai Unió Bírósága elé lehet-e vinni a magyar gyermekvédelmi törvényt, a magyar kormány LMBTQ-ügyben adott válaszlevele alapján. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a Bizottság jelenleg még tart vissza uniós pénzeket Magyarországtól, mert nem kapott garanciát az általa szükségesnek ítélt reformokra. Ezzel a helyreállítási alap forrásaira utalt – mutatott rá az Euronews cikkében.

Reynders kiemelte, hogy ha nem a bíróságra mennek LMBTQ-ügyben, akkor az Európai Tanácsra, a tagállamok vezetőire marad a döntés, ott viszont adott esetben, például a hetes cikkely szerinti eljárás keretében csak ellenszavazat nélkül lehet egy országot elítélni.

„Véget kell vetni az Európai Unió által folytatott boszorkányüldözésnek”

A magyar kormány védelmében két képviselő szólalt fel. Az egyik a fideszes Hidvéghi Balázs volt, aki George Orwell 1984 című művéhez hasonlította az ülésteremben tapasztaltakat. Elmondása szerint sosem gondolta volna, hogy ennyi gyűlölettel fog találkozni, mint amit a kollégáitól kapott a vitán, de

a magyar emberek üzenete egyértelmű: a választáson kifejezték, hogy támogatják a magyar kormányt, és nem kérnek Brüsszel beavatkozásából.

A politikus szerint tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, és véget kell vetni az Európai Unió által folytatott boszorkányüldözésnek.

Hidvéghi Balázs felszólalását az alábbi videóban hallgathatja vissza:

Jorge Buxadé is kiállt Orbán Viktor mellett, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójából

A barcelonai politikus azt mondta képviselőtársainak, hogy „Magyarországon jól működik a demokrácia, van alkotmány, ami védi az embereket, van szabad média, szabad a jogrendszer, és a választás is teljesen törvényes volt”, amiről ő maga is megbizonyosodott megfigyelőként. Majd hozzátette: „tudom, hogy sokan nem szeretik a Fideszt, de a demokrácia így működik.”

Buxadé szerint Magyarország nem az utolsó uniós tagállam, amely törvényt fogad el a gyermekek védelmében, és

Magyarországon sokkal szabadabban sétálhatnak a homoszexuálisok, mint sok nyugat-európai no-go zónában

– derült ki az összefoglalóból.

Nyitóképen Donáth Anna, a Momentum vezetője. Fotó: Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd