Izrael zárlatot rendelt el a palesztin területeken

2022-04-15 08:39:00
A közelmúltban történt több halálos terrortámadás miatt tettek így.

Izrael biztonsági okokból zárlatot vezet be péntek estétől, a zsidó pészach ünnep kezdetétől Ciszjordániában és a Gázai övezetben – közölte a helyi média. Az izraeli hadsereg csütörtökön jelentette be a Ciszjordániával és a Gázai övezettel összekötő átkelőhelyek lezárását pészach ünnepének első napjára a közelmúltban történt több halálos terrortámadás miatt.

A zárlat pénteken délután négy órakor kezdődik, és szombaton éjfél utánig tart. A biztonsági vezetők szombat este összeülnek, és eldöntik, meghosszabbítják-e a zárlatot a nyolcnapos ünnep teljes időtartamára.

A belépést Izraelbe csak humanitárius okokból és kivételes esetekben engedélyezik Ciszjordániából és a Gázai övezetből ebben az időszakban.

Az utóbbi években a zsidó ünnepek idején bevett gyakorlatnak számított a palesztin területek zárlata a támadásokat megelőző intézkedésként a fokozottan feszült időkben. Márciusban, a purim ünnepén a katonaság öt év után először nem vezetett be zárlatot.

Az utóbbi hetekben azonban négy terrormerényletben 14 embert öltek meg Izraelben, és a biztonsági erők kiterjedt razziákat és letartóztatásokat hajtottak végre Ciszjordániában a támadásokra válaszul. A razziák nyomán az izraeli katonákkal kibontakozott összecsapásokban számos palesztin meghalt.

A zárlat a ramadán, a muzulmán böjti hónap második pénteki délutáni imája után kezdődik. Erre az imára nagyszámú ciszjordániai palesztin muszlim hívőre számítanak Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél. Ahol egyébként péntek hajnalban összecsapások törtek ki.

(MTI)

Nyitókép: Hebron, 2022. április 14.
Palesztin tüntetők autógumikat égetnek a ciszjordániai Hebronban 2022. április 14-én. A tüntetők és az izraeli katonák között összecsapások törtek ki amiatt, hogy Betlehem közelében az izraeliek lelőttek egy 14 éves palesztin fiatalt, aki gyújtópalackot dobott a katonákra. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, mert négy, különböző izraeli városban végrehajtott terrortámadásban 14 ember vesztette életét.
MTI/EPA