Párizsi kilátások

2022-04-12 07:07:00

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Macron tudja, hogy Orbán Viktor stabil támogatottsággal bíró politikus.

„Egyelőre nehéz megmondani, milyen eredmény születik a 24-i második fordulóban. A papírforma az lenne, hogy mindenki összefog Le Pen ellen, és nyer Macron, mondván, meg kell állítani a »szélsőjobboldali veszélyt«, ahogy a balliberális hisztériasajtóban szokták írni. Le Pennek azonban ezúttal tartalékai is vannak, ráadásul Zemmour is a támogatására biztatta a híveit, így ez a kérdés még nyitott.

Magyarországról nézve persze az a legfontosabb, hogy mit jelent mindez ránk nézve. Emmanuel Macron, ahogy legutóbbi budapesti látogatása előtt maga megfogalmazta, ideológiai ellenfelének, ám politikai partnerének tekinti Orbán Viktort. Ezzel jól összefoglalta az elmúlt éveket.

Volt, amikor Macron Orbán Viktorral szemben fogalmazta meg a saját Európa-koncepcióját – ez amúgy azért nem semmi, hogy a magyar kormányfő politikája ilyen szinten nyom a latban –, de volt olyan is nemegyszer, hogy szövetséget alkotva sikerrel léptek fel közösen a két ország számára fontos ügyekben az Európai Tanácsban. Macron tudja, hogy Orbán Viktor stabil támogatottsággal bíró politikus, akinek az ország méretén túlmutató politikai befolyása van, és építeni lehet a szavára.

Ha Marine Le Pen nyer, akkor természetesen nem kérdéses, hogy óriási lendületet kap a háború miatti véleménykülönbségekkel némileg megtépázott jobboldali szövetségépítés Európában. Megerősítést nyerne a nemzetek Európája elve, ami számunkra kulcskérdés, hiszen erős Európa csak erős nemzetekre épülhet.”

Nyitókép: Eric Feferberg / Pool / AFP

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.