„A Jobbiknak nincs jövője, és már sorsa sincsen” – Sneider Tamás a Mandinernek

2022-04-11 07:23:02

Írta: Maráczi Tamás
„Az előválasztás során a DK leghűségesebb szövetségese a Jobbik volt, és ez így is marad majd a parlamentben is” – vélekedik a választás egyik tanulságáról lapunk megkeresésére a Jobbik volt elnöke. Sneider Tamás szerint főleg e tényező miatt a nemzeti radikális párt szavazóinak egy része a Fideszre és a Mi Hazánkra voksolt, és habár az utóbbi formáció hosszútávon parlamenti párt lehet, a 10 százalékos üvegplafonon túlra nem tudnak majd nőni. Interjúnk.

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke, az Országgyűlés volt alelnöke.

***

Milyen tényezők okozták ezt a választási eredményt?

Azt gondolom, hogy két nagy stratégiai hibát vétett a baloldali ellenzék. Az egyik az, hogy azt gondolta, a Jobbik szavazóit egy az egyben lenyelheti, ezek a szavazók át fognak szavazni a baloldal listájára, illetve képviselőire. A másik pedig az, hogy egyszerűen nem vették figyelembe az ország helyzetét. Azt kommunikálták, hogy Magyarország egyre szegényebb, szörnyű itt az élet, miközben

aki vidéken él, pontosan látja, hogy ennek az ellenkezője az igaz.

Az utóbbi hat évben egyértelmű gazdasági fellendülés volt Magyarországon, és ennek az alsó- és középrétegek is egyértelműen a nyertesei voltak. A közmunka szinte megszűnőben van, mert a közmunkások el tudtak helyezkedni állandó munkahelyekre, a versenyszférában. A fizetések pedig ugyanebben az időszakban közel a duplájukra emelkedtek. Ez sokak számára megelégedettséget jelentett, és ezzel nőtt a kormány támogatottsága a vidéki Magyarországon.

Márki-Zay Péter Orbán kihívójaként hogyan teljesített? Jó modell lehetett volna, hogy egy konzervatív, nagycsaládos ember áll ki a Fidesz erős embere ellen a baloldali ellenzék képviseletében?

Ez a modell önmagában nem lett volna rossz, és

Márki-Zay Péter volt ebben a felállásban a legjobb jelölt.

Én magam is rá szavaztam az ellenzéki előválasztáson. Ha ilyen jelöltek vannak, akkor nincs más, ebből kellett választani. Nem volt olyan személyiség közöttük, aki minden tekintetben feddhetetlen és minden tekintetben alkalmas lett volna a miniszterelnöki posztra. Márki-Zay feddhetetlensége most is fennáll, semmilyen korrupciós ügy nem kötődik a nevéhez, az alkalmasság pedig egy más kérdés; ha ilyen a mezőny, akkor nehéz karizmatikus embereknek kiemelkedniük.

Sneider Tamás hallgatja párttársa, Jakab Péter Jobbik-frakcióvezető napirend előtti felszólalását 2019. december 10-én

 

A Jobbik szavazóinak egy része láthatóan nem szavazott az ellenzéki listára, nem szavazott meg nem jobbikos ellenzéki jelölteket, nyilvánvalóan Gyurcsány Ferenc ott léte nagy szerepet játszott ebben. Mi lesz a Jobbik sorsa, ha végleg odaköti magát ehhez a hatpárti szövetséghez?

A Jobbiknak nincs jövője, és már sorsa sincsen. Nyugodtan ki merem ezt jelenteni. Amit az utóbbi két-három évben előre megmondtam a párttal kapcsolatban, az szinte szóról szóra megvalósult. Ismerem a személyeket, tudom, hogy kik vannak még ott.

A Jobbiknak nincs már tagsága, nincs már szervezettsége.

Ez már csak egy mítosz, amelyet jól tudtak palástolni azzal, hogy a Facebook-os megjelenésre sok pénzt költöttek, valamint azzal, hogy Jakab Péter showman-ként tevékenykedett. Szerintem a Jobbik ma már nem tudna összehívni 50-60 embernél többet még egy országos taggyűlésre sem.

Ha az összellenzék jövőjét latolgatjuk, akkor nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc a DK alá akarja majd tagolni a különböző pártokat, egyes pártok egyesülni fognak, és szerintem a Jobbik ennek nem lesz akadálya. Olyan parlamenti képviselői lesznek, akik bármikor bármit megtesznek majd a baloldal kedvéért. Nincs önálló véleményük. Az előválasztás során a DK leghűségesebb szövetségese a Jobbik volt, és ez így is marad majd a parlamentben is.

Van egy párt azonban, amely a baloldal ellenében határozza meg magát, a nemzeti radikalizmust viszi tovább, és sikerült neki a parlamenti bejutási küszöb átlépése. A Mi Hazánk képes lesz mágnesként bevonzani a jobbikos szavazókat, a sok kört megjárt régi nemzeti radikális politikusokat?

Személyes okokból is mondom:

a Mi Hazánk mostani vezetése is nagyban felelős a Jobbik szétverésében;

amikor kiváltak a pártból, értelemszerűen balra tolták a Jobbikot. Ezzel együtt a Mi Hazánk szerintem hosszú időre parlamenti párt marad, nem egyciklusos párt lesz. Egyrészt, van igény az általuk képviselt politikai gondolatra, akár még erősödhetnek is. De azt viszont határozottan állítom, hogy alacsonyabb üvegplafon van felettük, mint egykor a Jobbik felett volt. 5-10 százalék közötti támogatottsággal ott tud majd lenni a párt a parlamentben, akár ezzel a személyi összetétellel, amellyel most bekerült, de nem többel.

Jellemző, hogy a Jobbik szavazói nem szavaztak a baloldali ellenzékre. Heves megye egy jó példa arra, mi történt: a megye egyértelműen a Jobbik fellegvára volt a közelmúltban, 35-40 százalékot is elértünk itt a választáson, és most azt látjuk, hogy a vasárnapi voksoláson a Fidesz és a Mi Hazánk támogatottsága itt növekedett leginkább. Ha valaki kételkedne, hogy hova tűntek a Jobbik szavazói, elég megnéznie a Heves megyei adatokat.

Hogyan fog alakulni a következő hónapokban az ön személyes politikusi pályája? Illetve mi lesz a Polgári Válasz nevű formációval, ahol legutoljára tevékenykedett?

Az az igazság, hogy én alapvetően visszavonulóban vagyok. Már két évvel ezelőtt – amikor elmondtam, hogy nem lehet Gyurcsány Ferenccel összefogni, illetve a Jobbikból kizártak – tudtam, hogy ez lesz a sorsom. Most alapvetően a magánéletre készülök, nagy valószínűséggel ez lesz a jövőbeli helyzetem. Politikai véleményem persze továbbra is lesz, és ezt a Facebook-on vagy máshol el fogom mondani,

politikai ambícióim azonban nincsenek.

Ami pedig a Polgári Választ illeti: ki kell elemezni, hogy milyen lehetőségei lehetnek a következő időszakban. Nem lesz könnyű időszak, hiszen állami támogatás nem fog járni a pártnak. Igazából azt kell megvizsgálni, hogy van-e egyáltalán elegendő tömegbázisa egy ilyen jellegű, ilyen gondolkodású pártnak.

 

Nyitókép: Sneider Tamás, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart a fővárosi Várkert Bazárban 2019. november 15-én. (fotó: MTI)

 

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Zsigmond Barna Pál: Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl

Soproni Tamás: Néhány emberen kívül minden magyar veszített a választás napján

Baja Ferenc: Történelmi tévedés volt Márki-Zay stratégiája

Földi-Kovács Andrea: A magyar ember érzi, mikor szükséges a stabilitás

Ujhelyi István: Óriási hibának tartom a magyar szavazók lenézését

Kukorelly Endre: Ez a választás pontosan tükrözi, milyen a társadalom állapota

Varga-Damm Andrea: A Jobbik Gyurcsánnyal karöltve fog politizálni