Ukrán verset kapott a háza elé a költészet napjára Orbán Viktor

2022-04-11 17:04:00
A „Hogyan öltem” című verset felrajzoló Nagy Petra Júliának nem ez volt az első ilyen akciója.

Ljuba Jakimcsuk ukrán költőnő „Hogyan öltem” című versét rajzolták fel a költészet napja alkalmából az Orbán Viktor háza előtti járdára – olvasható a Telex cikkében. A lap szerint a miniszterelnök háza elé aszfaltra írt versek hagyománya 2017-ben kezdődött, amikor Nagy Petra Júlia A walesi bárdokkal üzent a miniszterelnöknek.

Egy évvel később a Levegőt! került a járdára József Attilától, 2019-ben a Merülő Saturnus Weöres Sándortól, 2021-ben pedig Szilágyi Domokostól a Takarjátok be nagyapát. Nagy azt írta a Facebook-oldalán, hogy azért választotta ezt a verset, mert a költő „fiatal, nő és ukrán, és ha már krétázott versekkel provokálok, az hadd legyen tényleg erős.”

Van-e esélye az állhatatosságnak?

„Ma nekem itt a szövegéből az a leghangosabb, számomra az a legfontosabb kérdés, hogy megkönnyítjük-e a hatalom dolgát? Megtesszük-e azt a szívességet, hogy elmegyünk, feladjuk, csak a magunk dolgával törődünk, hogy eleve megépítjük sejtfalakból a határkerítést magunk és a valóság közé? Vagy van-e esélye az állhatatosságnak?” – írta a posztjában Nagy, amiben képeket is megosztott arról, hogyan fest a vers a Cinege úton.

Nyitókép: Facebook