Új-Zéland katonai szállítógéppel támogatja Ukrajnát

2022-04-11 09:01:00
A szállítógép mellett 58 katonát is küld, valamint 13 millió új-zélandi dollárt.

Új-Zéland C-130 Hercules katonai szállító repülőgépet és 58 fős személyzetet küld Európába, Ukrajnát támogatandó – jelentette be hétfőn az új-zélandi miniszterelnök.

Új-Zéland támogatja Ukrajnát abban, hogy visszaverje az orosz inváziót”

– fogalmazott Jacinda Ardern, és kiemelte, hogy az európai béke alapvető fontosságú a globális stabilitás megőrzésében. Wellington emellett 13 millió új-zélandi dollárt (mintegy 3 milliárd forint) adományoz hadi és humanitárius célokra. Az összegből 7,5 millió (1,7 milliárd forint) az Egyesült Királysághoz kerül fegyverek és lőszerek beszerzése céljából.

„Ilyen nyilvánvaló támadás egy ország szuverenitása ellen mindannyiunk számára fenyegetést jelent, ezért nekünk is szerepet kell vállalnunk” – tette hozzá. Peeni Henare védelmi miniszter azt közölte, hogy az 58 ember nem lép ukrán területre, feladatuk az Ukrajnának szánt felszerelés és készletek elosztása lesz az erre kialakított európai központokban.

Az új-zélandi parlament március 9-én egyhangúlag, gyorsított eljárásban szavazta meg az Oroszország elleni szankciók bővítését. Moszkva április elején válaszul személyi beutazási korlátozásokkal sújtotta az új-zélandi és az ausztrál politikai vezetést. A tájékoztatás szerint 228 ausztrál kormányzati tisztségviselő és parlamenti képviselő, köztük Scott Morrison ausztrál kormányfő, illetve Új-Zéland esetében 130 tisztségviselő és képviselő került szankciós listára, Ardernt is beleértve.

Az orosz külügyi tárca kiemelte, hogy ez arányos válasz Canberra és Wellington barátságtalan lépéseire.

(MTI)

Nyitókép: A C-130 Hercules katonai szállító repülőgép. Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron