Megérkezett az első, kizárólag magánszemélyekből álló misszió az űrállomásra (videó)

2022-04-09 19:20:00
A csatlakozás során felmerültek kisebb komplikációk.

A raketa.hu szombati cikkéből kiderült, hogy a Crew Dragon űrkapszula a dokkolást segítő kamerarendszer hibája miatt háromnegyed órát várakozott az ISS-től néhány méterre, de végül sikeresen csatlakoztak az űrállomáshoz. Az űrhajó érkezése eredetileg magyar idő szerint 13.45-re volt kitűzve, de végül csak 14.30-kor kapcsolódott az űrállomáshoz.

Mint részletezték, az űrhajó kamerája ugyan működött, de a kép egy adatátviteli hiba miatt nem jutott el az ISS legénységéhez. Ez pedig nem egyezett a NASA protokolljával.

A küldetés irányítói ezután úgy döntöttek, hogy a kamera képét lesugározzák a Földre és onnan vissza az űrállomásra, a hiba kijavítására viszont nem volt sok idejük, hiszen

az űrkapszula üzemanyaga csak mintegy két órára volt elegendő ahhoz, hogy tartsa a pozícióját.

Az élő közvetítés tanúsága szerint a küldetés irányítói végül úgy döntöttek, hogy a kamera nélkül is megfelelő mennyiségű információ áll rendelkezésre a dokkoláshoz, így összekapcsolódhatott az ISS-szel.

55 millió dollárba került fejenként az utazás

Mint írták, az Axiom Space által szervezett Ax-1 misszió pénteken, magyar idő szerint délután negyed 6 után pár perccel indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, a fedélzetén négy privát asztronautával: Michael López-Alegría 2012-ig volt a NASA asztronautája és korábban már az ISS parancsnoki tisztségét is betöltötte, a küldetés három másik résztvevője, Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stribble viszont először járnak a világűrben.

Ők fejenként 55 millió dollárt fizettek azért, hogy nyolc napot eltölthessenek az űrállomáson,

ahol különböző tudományos kísérleteket fognak végezni. Az Ax-1 misszió tagjai jelenleg még az űrkapszulában várják, hogy az ISS legénysége nyomás alá helyezze az űrkapszulát, ami után – várhatóan a kora esti órákban – átszállhatnak az űrállomásra.

A misszió lehet az űrturizmus előfutára

Az Axiom Space tervei szerint a mostani misszió egy sokkal kiterjedtebb program előfutára lesz, ami az eddiginél sokkal szélesebb réteg számára teszi majd elérhetővé a kereskedelmi űrutazást – avagy az űrturizmust – az alacsony Föld körüli pályára – hívták fel a figyelmet a cikkben.

A misszó tagjainak mindennapjaiba enged betekintést az alábbi videó:

Nyitókép: Képernyőfotó