Horn Gábor szerint a Fidesz győzelmében most is benne van egy „Nem azt mondták, Feri”–üzenet

2022-04-08 17:56:09
Az elemző szerint az ellenzék vereségében Márki-Zay felelőssége mellett ott van Jakabé, Gyurcsányé is.

Interjút adott a hvg.hu-nak Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője.

Felidézték az SZDSZ egykori politikusának szállóigévé vált mondatát, mellyel a 2008-as szociális népszavazás estéjén az eredményt magyarázó Gyurcsány Ferenc szavaira úgy reagált: „Nem azt mondták, Feri, hanem hogy húzz a picsába”.

„Tartalmilag vállalom, hogy akkor azt üzenték a választók, »nem akarjuk, hogy ti csináljátok tovább.« A Fidesz mostani földcsuszamlásszerű győzelmében is van egy ilyen üzenet: a magyar társadalom jelentős többsége számára nem volt ajánlat az, amit az ellenzék kínált” – mondta Horn, aki szerint „fölösleges arról beszélni, hogy személy szerint ki a felelős, ki mit rontott el.

„Hosszan lehetne elemezni, hogy milyen szerepe volt a jelöltnek, a pártoknak, a kampánynak, a háborúnak és így tovább. Ezek mind belejátszanak, ahogy nagyon lényegesek a finoman szólva egyenlőtlen esélyek és a választási csalás fogalmát kimerítő erőfölény a Fidesz oldalán” – vélekedett.

Az elemző szerint amíg a Fidesz elvégezte a munkáját, és elvitte a táborát szavazni, addig az ellenzék pusztán a munka technikai részét végezte el azzal, hogy összeálltak, a tartalmit nem, ezért

a saját választóik egy része sem hitte, hogy nyerhetnek.

Horn Gábor Márki-Zay felelősségéről azt mondta, hogy „a súlyos vereségben mindenkinek megvan a felelőssége, ha ennek nincs következménye, az nagy baj lesz az ellenzék további életére nézve”

Az, hogy Márki-Zay egy személyben – akár mint kapitány, ahogy Gyurcsány Ferenc hívta, akár mint főbűnös – tönkretette az ellenzéket, semmiképpen nem felel meg annak a súlyos valóságnak, amit látunk. Márki-Zay felelőssége mellett ott van Jakabé, Gyurcsányé és még sorolhatnám a többieket. Most az önreflexiónak van itt az ideje, amit valószínűleg részben közösen kell elvégezniük az érintetteknek” – tette hozzá a Republikon Intézet vezetője.

Nyitókép: MTI Fotó, Kovács Attila