Zakeus, ma téged kell megköveznem!

2022-04-08 20:51:00

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Ha ez kormánypropaganda, várjuk, hogy milyen is a pártsemleges Krisztus-követés.

„»Aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él« – mondta továbbá szintén a Megváltó és hirdeti az egyház.

Ha jól értem, ezzel szemben a mostani alternatív ajánlat az, hogy aki a kormányellenes bázisközösség tagja, az négy évig ellenáll egy szabadon és demokratikusan megválasztott földi »rezsimnek«, utána pedig vagy sikeresen leváltja azt, vagy nem.

Ha nem, akkor automatikusan meghosszabbodik a szentáldozás- vagy úrvacsorabojkott, no pasaran? Az üdvösséggel kapcsolatban esetleg valami elképzelés? Az klassz, hogy összegyűlünk és felváltva szidjuk Erdő Pétert és Orbán Viktort, de ha a szeánszról kijőve elüt egy autó, vajon megigazultan lépek a Teremtő elé? Ha idős, beteg rokonomhoz nem hívok papot, mert óegygé, attól nagyobb valószínűséggel leszünk örökre együtt Isten országában? Tényleg érdekelne.

Aktuálisan egyébként – így, nagypéntek előtt egy héttel – a bázisközösség leendő vezetője arról értekezik híveivel (hányós emodzsi kíséretében), hogy egy zárt(!) Facebook-csoportban öt polgár azt boncolgatja, ügynök-e ő vajon vagy megszállta a Sátán

(ő bezzeg nem boncolgat, hanem kijelent: a Vasárnap álkeresztény szélsőjobb-náci, a Mandiner pedig náci portál és pont). Fura, a mi konzervatív plébánosunk még sose posztolt magáról semmit, ráadásul nemcsak pártpreferenciáját, de ellenlábasait se nevezte meg soha – viszont közös összefogással, az adakozni kész hívek támogatásával megépíttetett egy szolid, de gyönyörű keresztutat, ahol mi, fundamentalista náci rezsimbérencek ma is együtt elmélkedjük át, miként ment fel értünk a Megváltó zokszó nélkül a Golgotára, és mi mindenben kellene még tökéletesednünk ahhoz, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire. Ha ez gonosz kormánypropaganda, izgatottan várjuk, hogy megmutassa nekünk a bázisközösség, milyen is a pártsemleges, lélekemelő, üdvösségre vezető Krisztus-követés.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.