Politikai elemző: Gyurcsány Ferenc természetesen nem fogja elhagyni a politikát

2022-04-07 12:58:00
Krausz Péter szerint ugyanakkor a volt miniszterelnök visszavonulása nélkül lehetetlen az ellenzék megújulása.

A Spirit FM-en egy politikai elemző arról értekezett, hogy Gyurcsány visszavonulása nélkül lehetetlen az ellenzék megújulása.

Nagyon sokan mondják ellenzéki oldalon, hogy ez egy következmények nélküli ország. Ez az ellenzéki oldalra is igaz. Főként, ha Gyurcsány Ferenc személyét megvizsgáljuk. Ő 2004 óta az akkor még baloldalinak nevezhető kormánynak volt a vezéralakja, ma is az ellenzék meghatározó figurája. 2004-től a pozíciója az ellenzéki oldalon megkérdőjelezhetetlen. Láthatóan úgy gondolja, hogy mindent jól csinált. Most is Márki-Zay Pétert jelölte ki első számú felelősnek. Ez megint csak elodázása annak, hogy itt valódi megoldás születhessen” – mondta Krausz Péter, a Policy Agenda vezető elemzője.

Krausz kitért a Jobbikra is: 

szerinte a Jobbik valóban elvesztette a szavazóinak a döntő többségét, egyértelműen azért, mert feladta az identitását.

Ami egyfelől indokolt volt, mert azt a szélsőjobboldaliságot fel kellett adnia, ha össze akart fogni az ellenzék többi pártjával. Így a Jobbik gyakorlatilag megsemmisítette magát. „Ha az ellenzék pozícióit akarjuk jobban megérteni, akkor mégis nem Jakab Péterrel kell foglalkozni igazából, hanem Gyurcsány Ferenccel” – folytatta az elemző, aki úgy véli: ameddig Gyurcsány marad, Orbán Viktor addig lesz miniszterelnök, amíg akar. Ennek az az oka, hogy a Fidesz 16 éve ráépíti gyakorlatilag a kampányát. Tehát ő az egyetlen állandó elem, ami a Fidesz kampányában fellelhető, a DK elnöke az a konstans tényező, aki mozgósítani tudta mindig is a Fidesz szavazóit.

Krausz azonban hozzátette, hogy „Gyurcsány Ferenc természetesen nem fogja elhagyni a politikát. Ezt eddig sem tette meg, biztos abban, hogy most sem fogja megtenni. Mondhatja is azt, hogy őrá most is több százezren szavaztak. Őtőle ez azért sem várható, mert soha nem gyakorolt ilyen előremutató gesztust. A megmaradt pártoknak kell erről egy vitát kezdeményezni, hogy az ő szerepe hogyan semlegesíthető”.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt