Die Presse: Késői az uniós fellépés Orbán ellen

2022-04-07 09:22:00
„Brüsszelben mély a döbbenet a nemzeti-autoriter, oroszbarát Fidesz egyértelmű győzelme miatt” – tudósít az osztrák lap.

A Die Presse így kommentálta az országgyűlési választások eredményeit: „Brüsszelben mély a döbbenet a nemzeti-autoriter, oroszbarát Fidesz egyértelmű győzelme miatt a múlt vasárnapi magyarországi parlamenti választásokon – olyannyira, hogy a Bizottság hosszú késlekedés után bejelentette, hogy alkalmazni fogja azt a jogi eszközt, amelyet kifejezetten a magyar (és lengyel) problémákra hozott létre”.

Az osztrák lap szerint a magyar ellenzék és a nemzetközi korrupcióellenes szakértők szerint elsöprő bizonyítékok szólnak amellett, hogy Orbán Viktor több mint egy évtizedes kormányzása alatt Magyarország lerombolta a jogállamiság alapvető pilléreit, és nincs működő védelem az ellen, hogy az uniós pénzeket ne Orbán Viktor politikai és családi környezetének gazdagítására használják fel.

A Bizottság azonban most meglehetősen későn reagált

– véli a szerző. Magyarországi szakértők és az Európai Parlament hónapok óta arra szólították fel von der Leyent, hogy még a múlt vasárnapi parlamenti választások előtt aktiválja a feltételrendszert. Von der Leyen tanácsadói azonban úgy vélték, hogy ez Orbán Viktor EU-ellenes áldozati propagandájának a kezére játszana, írja a Die Presse.

Nyitókép: MTI/Benko Vivien Cher