Tordai Bence: Egyszerűen szembejött a történelem

2022-04-06 07:30:00
„Négy vagy nyolc éve, ha lett volna összefogás, nyertünk volna” – véli a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

„Kesersavanyú legfeljebb” – ezt mondta Tordai Bence az ATV kedd eseti műsorában, mikor arról kérdezte Rónai Egon, hogy keserédesnek tartja-e a saját egyéni választókörzetében aratott győzelmét.

„Több millió embernek okoztunk csalódást, köztük magunknak is.

Az egyetlen mentségünk, hogy a legjobb szándékkal és teljes erőbedobással csináltuk azt, amit, de nyilván elkövettünk kollektíve egy csomó hibát” – fogalmazott Tordai.

A Párbeszéd politikusa szerint az ellenzék kihozta a maximumot a helyzetből, „egyszerűen szembe jött a történelem, meg szembejött a Fidesz propagandagépezete”. A választási vereség szerinte azon múlt, hogy kitört a háború és Orbánék megtaláltak egy hazug, de jól működő üzenetet: azt, hogy ők garantálnák a békét, az ellenzék pedig a háborúba vinné az országot.

Négy vagy nyolc éve, ha lett volna összefogás, nyertünk volna

– véli Tordai, aki szerint sem a rezsicsökkentés, sem a migránsellenesség nem tudott olyan zsigeri félelmeket működésbe hozni, mint a háború.

Amikor Rónai Egon arról kérdezte, hogy kettészakadt-e az ellenzék a választási vereség után abban a kérdésben, hogy Márki-Zay Péter felelőssége-e ez az eredmény Tordai azt mondta: „Valóban van egy véleménykülönbség”. Szerinte ugyanakkor vigyázni kell a hatpárti szövetségre. A pártvezetők megegyeztek abban, hogy együtt maradnak, megtartják a szövetséget, „annál is inkább, mert a következő hónapok nagyon forróak lesznek”.

A Fidesznek a fejére omolhat a saját rendszere, mert a rezsicsökkentés és az ársapkák rendszere sem fenntartható, ráadásul kimondta az EU, hogy elindítja a jogállamisági eljárást, mondta Tordai.

Jogi értelemben nem, de politikailag meg tud bukni az Orbán-kormány a párbeszédes politikus szerint,

aki elképzelhetőnek tartja, hogy egy olyan időszak jön, mint 2006 után, amikor mindenki tudta, hogy a kormányzó erők a következő választást el fogják veszíteni, „már csak meg kellett várni, amíg leketyegett az idejük”.

Nyitókép: Földházi Árpád