Orbán Magyarországa: üdvözlet Moszkvából

2022-04-06 11:51:00

Stephan Löwenstein
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Orbán – Gyurcsánnyal ellentétben – sosem ismerné be, hogy hazudott a választás előtt.

„Arra számíthatunk, hogy Orbán a választás után is folytatja, amit elkezdett. »Pragmatizmus konfrontációval« – jellemezte ezt Hettyey András politológus egy, a budapesti Andrássy Egyetemen tartott rendezvényen. Orbán már a győzelmi beszédében is kimutatta, hogy a továbbiakban sem tervezi lejjebb tekerni a hangerőt. Felsorolta az ellenfeleit: az otthoni és a külföldi baloldalt, a »brüsszeli bürokratákat«, a »Soros-birodalmat«, a »nemzetközi mainstream médiát«, és – nagy meglepetésre – Zelenszkij ukrán elnököt. És csak úgy mellékesen megjegyezte: nincs semmi, ami megállíthatná őket.

Orbánnak mindenesetre hamarosan komoly problémái lehetnek a saját országában. Gazdag választási ajándékokat osztogatott mindenfajta fedezet nélkül, mint például a tizenharmadik havi nyugdíjat. Az infláció növekszik, és ha Németországban beszakad a konjunktúra, az Magyarországot is magával rántja. Az üzemanyagárak államilag elrendelt ármaximalizálása aligha maradhat sokáig hatályban. Meglehet, hogy az ellenzékiek közül sokan háromszor is keresztet vetnek megkönnyebbülésükben, hogy ezért nem ők lesznek a felelősek.

Ha a jogállamisági mechanizmus miatt elmaradna a brüsszeli pénz, a Fidesz-hátországnak is kevesebbet lehetne szétosztani. De egy valami biztosan nem fog megtörténni: Orbán nem fog olyan beszédet mondani, mint ősellensége, Gyurcsány tette egykor, és nem fogja beismerni a funkcionáriusai előtt, hogy hazudtak a választás előtt, és hogy szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. Inkább csak még agresszívebben csapkod majd maga körül. Nem egy megnyugtató kilátás.”

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.