Hann Endre szerint önvizsgálatra van szüksége a közvélemény-kutatóknak

2022-04-05 11:08:00
Több ismert közvélemény-kutató is igyekezett magyarázatot adni a Fidesz kétharmadára.

Arra még a Fidesz sem számíthatott, hogy kétharmados győzelmet aratnak a választáson – idézi az Index keddi cikkében Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató vezetőjének RTL-es interjúját.

Jóformán senki sem számolt a Mi Hazánkkal

A cikkben felidézik, hogy a szavazás előtt több közvélemény-kutató is olyan adatokat közölt, amelyek szerint

a legutolsó napokban csökkent a különbség a kormánypártok és az ellenzéki koalíció között,

és hogy a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk sem fog várhatóan bejutni a parlamentbe. Ehhez képest végül a Fidesz elsöprő győzelmet aratott, és a Mi Hazánk bekerült a törvényhozásba 6 százalékkal.

Hann szerint  komoly önvizsgálatra van szüksége a közvélemény-kutatóknak

Hann Endre, a Medián vezetője telefonon az RTL-nek annyit mondott, hogy

a közvélemény-kutatóknak nagyon komoly önvizsgálatra lesz szükségük az eredmények fényében.

Rajta kívül az RTL megkérdezte erről Závecz Tibort is, akinek cége a biztos válaszadók közt 50 százalékos támogatottságot mért a Fidesznek és 46 százalékosat az ellenzéki egységkoalíciónak.

A Fidesz sem számított kétharmadra

„A kétharmadra senki nem számított, tehát az egész szakma, a politológusok… szerintem a Fidesz sem számított kétharmadra” – mondta, hozzátéve: szerinte a háborúról szóló kommunikáció volt az, ami meggyőzte a bizonytalan szavazók nagy többségét, hogy húzzák be az ikszet a Fideszre.

„A béke, hogy maradjunk ki ebből”. Ez (az üzenet) hatásosabb volt” – mondta, hozzátéve: a másik oldal üzenete az Európa-pártiság, oroszellenesség volt, aminek az ereje közel sem volt akkora, mint a Fidesz üzenetének.