Baranyi Krisztina szerint a parkolási botrányba keveredett Horváth Csaba felelős politikus

2022-04-06 19:28:46

Írta: Almási B. Csaba
A fővárosi vizsgálóbizottság még sehol sem tart a parkolási ügyekkel, de a témafelelős ferencvárosi polgármester – teljesen érthetetlenül – bizakodó, hogy eredményre jutnak valaha.

Hetekig tartó és többszöri próbálkozás végre válaszolt – persze meglehetősen röviden, többször érdemi információt nem adva és szigorúan csak írásban – a kérdéseinkre Baranyi Krisztina, akit a fővárosi vizsgálóbizottság munkájáról kérdeztünk. A ferencvárosi polgármester a témafelelőse ugyanis a parkolás elmúlt 25 év korrupciógyanús ügyei felderítésének. Eddig két ülést tartottak, az egyiken – ezen jól összekapott Baranyi és Horváth Csaba zuglói polgármester – arról döntöttek, kit hívnak meg, a másikon lett volna a meghallgatás, de erre nem ment el senki.

A jegyzőkönyvet ajánlja a figyelmünkbe

Ezért a Baranyi Krisztinának feltett első kérdésünk arra vonatkozott, hogy mindezek tükrében hol tart a vizsgálat. A válasz elég lakonikus volt: „A jegyzőkönyvekből ezt el tudja olvasni.” Ha csak annyi történt, amennyi a jegyzőkönyvekben szerepel, akkor gyakorlatilag sehol, hiszen eszerint az érdemi munka meg sem kezdődött, senkit nem hallgattak meg.

S azt sem lehet tudni, a polgármester mennyit dolgozott már fel a könyvtárnyi dokumentumból, amely ez ügyben keletkezett. Ezért szólt úgy a második kérdésünk, hogy „Az első ülésen Horváth Csaba komoly kritikát fogalmazott meg az Ön elnöki tevékenységével kapcsolatban, miszerint először el kellene olvasnia az összes dokumentumot, s utána lehetne csak megkezdeni a konkrét munkát. Megfogadta-e a kollégája tanácsát, elolvasta-e az összes anyagot?”

Baranyi erre ezt felelte: „2014 óta foglalkozom a budapesti parkolás ügyével, kerületi képviselőként, polgármesterként és fővárosi képviselőként is. Azt gondolom, jól ismerem az ügyet, de ezzel együtt  minden értelmes kritikát szívesen fogadok.”  Sokkal okosabbak nem lettünk ettől a választól sem.

Harmadikként megkérdeztük, „hogyan értékeli, hogy a második ülésre egyetlen meghívott sem ment el? Meghívják-e újra őket?” Ahelyett, hogy érdemben reagált volna a polgármester, azt írta:

Itt is érdemes a jegyzőkönyvet elolvasni, amiben olvasható az erről elhangzott véleményem.”

Megfogadtuk a tanácsot, és újra elolvastuk a jegyzőkönyvet, de ebből nem derül ki, hogyan kommentálja, hogy nem ment el senki. Mindössze konstatálta, senki nem jelent meg, s azt sem mondta akkor, hogy újra meg fogják őket hívni. Bár tény, arról beszélt, hogy ő mit szeretne megtudni és szerinte mit kellene a bizottságnak vizsgálnia, s ezeket az információkat a meghívottaktól lehetne beszerezni. Így arra következtetünk, hogy tesznek még egy kísérletet a meghallgatásukra.

A zuglói parkolási bomba

Miután eddig nem nagyon haladt a munka, megkérdeztük, lát-e esélyt arra, hogy a bizottság mandátumából meglévő maradék pár hónapban érdemleges eredményt tudnak elérni? A válasz kifejezetten optimistára sikeredett. Baranyi ugyanis azt írja, „Igen látok, ha pártállástól függetlenül együttműködőek lesznek, valódi válaszokat adnak azok a szereplők, akik döntéshozóként és közreműködőként létrehozták, irányították és működtették azt a parkolási rendszert, amely lehetőséget adott sok tízmilliárd forintnyi közpénz magánzsebekbe vándorlásában”.

Miután pár hete hatalmasat robbant a zuglói parkolási bomba – amelyben érintett a szocialista Horváth Csaba polgármester, Tóth Csaba parlamenti képviselő, Molnár Zsolt pártigazgató és budapesti elnök –, rákérdeztünk arra, hogy a polgármester szerint meg kellene-e hívni a következő ülésükre ezt a három politikust. S arra kértük, hogy amennyiben úgy gondolja, igen, abban az esetben tesz-e lépéseket arra vonatkozóan, hogy a bizottsági elnök meghívja őket. Ha úgy gondolja, hogy nem, indokolja ezt meg.

Erre a felvetésünkre részletes választ kaptunk. Baranyi Krisztina szerint

pártállástól függetlenül minden szereplőt meg kell hívni és hallgatni,

akiknek az elmúlt 12 évben közük volt a parkolás üzemeltetéshez ebben a városban. Úgy fogalmazott, „ha eljön Tarlós István, Kocsis Máté, Martos Dániel, az újbudai  és zuglói  fideszes képviselők és azok a további képviselők, illetve tisztségviselők is, akik a SIS Parking Kft-vel vagy más strómancéggel kötött szerződéseket letárgyalták, megszavazták, a túlárazások felett szemet hunytak, a táskás embereket küldték/fogadták és ők mindannyian válaszolnak a bizottság kérdéseire, akkor eredményes lesz ez a munka”.

„Horváth Csaba felelős politikus”

Majd azt írta, például Kocsis Mátétól (a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, egykori józsefvárosi polgármester – a szerk.) megkérdezné, mi lett azzal a 60 millió forinttal, „amit egyszerűen készpénzben vettek ki egy páncélszekrényből és osztottak szét a kerületében”. Hogy pontosan mire utalt ezzel a megjegyzésével, nem derült ki, ha élőben interjúzhattunk volna vele, rákérdezhettünk volna.

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy Baranyi szerint – miután a zuglói parkolási ügy egyik gyanúsítottja – Horváth Csabának le kellene-e mondania  a bizottsági tagságról. „Ha úgy véli igen, mit tesz annak érdekében, hogy ez meg is történjen, ha nem, akkor ezt kérem indokolja” – folytatódott a kérdésünk.

A ferencvárosi polgármester azonban megkerülte a választ,

mindössze annyit mondott, „Horváth Csaba felelős politikus, ebben helyes döntést tud hozni”. Pedig minket Baranyi véleménye érdekelt volna.

A fővárosi vizsgálóbizottság április 6-án, szerdán tartja a következő ülését. Ám ezen a megbeszélésen nem lesz szó a parkolásról. A napirend szerint a Biodóm létesítéséről tartanak meghallgatásokat – feltéve persze, ha a meghívottak megjelennek –, továbbá arról döntenek, kiket invitálnak meg a BKV körüli botrányokkal és a közlekedési cég 2010 előtti eladósításával kapcsolatban.

Nyitókép: Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én (MTI/Szigetváry Zsolt)