Az indiai miniszterelnök megtiszteltetésnek érzi, hogy találkozhatott Lavrovval

2022-04-01 20:35:00
Indiában tett látogatást az orosz külügyminiszter, aki méltatta Narendra Modi india miniszterelnököt, amiért India nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót.

A találkozón Lavrov kifejtette, hogy Moszkva és Delhi megtalálja a módját, hogy kijátsszák  az általa „illegálisnak” nevezett nyugati szankciókat, és folytathassák a kereskedést – írta meg a Guardian értesüléseire hivatkozva a 24.hu. A portálon azt írják: Modi az elmúlt napokban kitért több, Delhibe érkező külügyminiszter elől,

köztük Liz Truss brit külügyminiszterrel és Wang Yi kínai külügyminiszterrel sem találkozott, ellentétben orosz hivatali partnerükkel.

India tartózkodott a Moszkvát bíráló ENSZ-határozatok megszavazásától, és csupán az erőszak megszüntetésére szólítottak fel. Az ázsiai ország ezzel együtt növelte olajvásárlásait Oroszországtól.

Tartós a barátság

Lavrov úgy fogalmazott: „Napjainkban nyugati kollégáink minden jelentős nemzetközi kérdést az ukrajnai válságra szeretnének redukálni… Megértjük, hogy India a tények összességét figyelembe véve kezeli a helyzetet, nem pedig egyoldalúan. Csak azt tudom mondani, hogy tiszteletre méltó India kiegyensúlyozott állaspontja, amelyet nem befolyásol zsarolás vagy diktátumok.”

Lavrov azt is közölte, hogy Ukrajna egyre inkább érti, hogy a NATO-csatlakozása nem lehetséges. „A barátság a kulcsszó kapcsolataink történetének leírására, és kapcsolataink a múlt több nehéz időszakában nagyon tartósnak bizoyultak” – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Nyitókép: Facebook