Így támadja a rezsicsökkentést Márki-Zay

2022-04-01 09:14:00
„A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje még novemberben.

Márki-Zay Péter már Hódmezővásárhely polgármestereként elkezdte támadni a rezsicsökkentést. Azóta, a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként folytatta mind a rezsicsökkentés, mind a hatósági energiaárak támadását. Az Origo összegyűjtötte Márki-Zay különféle megszólalásait, amelyek során támadta a kormány intézkedését.

Még 2020 őszén jelentette ki a Gellért Szállóban Márki-Zay, hogy „micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni." 

Az egyik novemberi élő bejelentkezésében a Facebook-oldalán kifejtette, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. Konkrétan úgy fogalmazott:

A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani.”

Nem csak eltörölné, népbutításnak is tartja

Idén januárban egy gárdonyi fórumon egyenesen népbutításnak nevezte Márki-Zay a rezsicsökkentést. Sőt egy lakossági fórumon – amerikai szóhasználattal példálózva – sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította a rezsicsökkentés támogatóit.

Idén január elején, a Népszavának adott interjújában kifejtette, hogy az nem rezsicsökkentés szerinte, ha a rezsi ára csökken. Meghatározta, hogy szerinte az lenne a rezsicsökkentés, ha az épületeket korszerűsítenék,

valamint saját áramot termelnének az emberek.

Csak a gyurcsányi utat követi

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök már 2014-ben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést az Origonak adott interjújában. „Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet" – fogalmazott akkor Gyurcsány. Végül, mint ismeretes, nem kellett a kormányrakerüléstől tartania.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd