Szavazólap-pörkölés: lenullázná a külhoni magyarok szavazatait a baloldal

2022-04-01 18:31:00

Szilvay Gergely
Mandiner
Megint nekimegy a külhoni magyarok szerzett jogainak a Gyurcsány–Márki-Zay-féle roncskoalíció, csak hogy előre választási csalást kiáltson az esetleges vereség kimagyarázására.

Ki érti ezt? Miközben a határon túli szavazatok (nem „csak” az erdélyi, hanem az összes határon túli) 2014-ben egy mandátumot, 2018-ban pedig egyet sem jelentettek a Fidesz-KDNP-nek, és a határon túliak szavazási hajlandósága a magyar választásokon hagyományosan alacsony, de a résztvevők körében 90 százalék felett fideszes, valakik állítólag mégis azt a néhány árva balos szavazatot akarták elégetni titokban? 

Nem is akárhol. Marosvásárhely mellett, nem messze a veterán erdélyi baloldali megmondó, Parászka Boróka házától. Épp ott sikerült kidobniuk az amatőr szavazatcsalóknak a szavazatokat, és épp úgy sikerült elégetniük őket, hogy csak félig égtek el – úgy félig, hogy pont az látszik rajtuk, hogy azokat a baloldalra adták le. És ezután az is kiderült, hogy a Telex erről szóló cikke februárra volt datálva. (Szerintük „informatikai hiba” történt, amit kijavítottak. Bizonyára a Transtelex létrehozását is véletlenül szervezték meg jóval a spontán felmondás előtt.) 

A magyarországi baloldal, a hatpárti szivárványkoalíció, a sokszínű roncsderbi, élén egy ki- és beszámíthatatlan szónokmesterrel hónapok óta építi azt a narratívát belföldön és külföldön egyaránt,

hogy ha vesztenek, akkor valójában a Fidesz csalta el a választásokat. 

Ennek izzadtságszagú, mondvacsinált bizonyítására igyekeznek minél több mindent felhozni.

Szerintük egyrészt az egész Orbán-rendszer úgy van kitalálva, hogy a Fidesz felé lejt a pálya. De hogyan? Például úgy, hogy a Fidesz ledominálta a médiát, és többségivé (’antidemokratikussá”) tette a választási rendszert. Csakhogy egyik sem igaz. 

A médiahelyzet kiegyensúlyozott, minden szegmensben (tévék, rádiók, nyomtatott lapok, hírportálok, stb.) nagyjából fele-fele a megoszlása a jobb- és baloldali médiatermékeknek. Sőt: a legolvasottabb hírportálok, napi- és hetilapok, valamint a legnézettebb tévé (RTL Klub) mind baloldaliak. A baloldal szerint a vidéki szavazókat sötétben tartja a Fidesz a „leuralt” köztévével és helyi lapokkal. Csakhogy internet van vidéken is, ugyanúgy, mint a városokban, ahogy a különböző tévécsatornák is bejönnek a városhatárokon kívül is. A „Fidesz által leuralt média” egy baloldali mítosz. 

Ugyanez igaz a választási rendszerre: az győz, aki nyer, őrület!

Amikor kiderült, hogy kevesebb kopogtatócédula elég lesz (a korábbi 750 helyett 500), és ajánlást bárkinek lehet adni, azt hozták fel a Fidesz ellen, hogy megkönnyíti az indulást az ellenzék megosztása érdekében. A listaállítási követelmények miatt épp az ellenkezőjével vádolták: hogy megnehezíti az indulást. Aztán jött a győzteskompenzációs vád, pedig ez a dolog csak annyit tesz, hogy segít elkerülni a győztesnek a koalíciós kényszert. Egyébként az amerikai vagy brit választásokon a Fidesznek 2010-ben 98 százalékos, 2014-ben és 2018-ban pedig kb. 85 százalékos többsége lett volna a parlamentben. Márpedig azok ugye a demokrácia netovábbjai. Szóval a választási rendszer kritikája sem jött be.

Maradtak a külföldi szemmel kibogozhatatlan akciók. Az, hogy vasárnap éjjel majd aktiválják magukat a jogász delegáltak, és már most a választási csalás narratíváját húzzák rá a különös erdélyi szavazatpörkölés ügyére.

Mit is követel rögtön Gyurcsány Ferenc azután, hogy Parászka Boróka véletlenül belebotlott a véletlenül csak félig elégett, véletlenül nála kidobott szavazatokba, amelyekről a Telex véletlenül már februárban írt az informatikai hibájának köszönhetően?

Hogy minden határon túli szavazatot meg kell semmisíteni.

Ez az ócska és szánalmas akció, a külhoni magyarok évszázados elszakíttatás után elnyert jogainak lenullázása lényegében nemzetárulás. Újra.