Kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben

2022-03-31 12:57:38
Az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30 szavazólapot. Az ellenzék most erre hivatkozva megsemmisítené az összes, vélhetően 90 százalékban Fideszre érkező külhoni magyar szavazatot, a kormánypárt szerint viszont a baloldal áll az akció mögött.

Az erdélyi Jedd mellett – az ismert balos aktivista, Parászka Boróka lakhelyéhez közel – találták a kidobott szavazólapokat, félig elégve – erről az Átlátszó erdélyi oldala számolt be. Több szavazólapon ellenzéki szavazatok látszanak. Érdekesség, hogy csak szavazólapokat és borítékokat találtak, a választópolgárt azonosító kitöltött íveket és népszavazási szavazólapokat nem. Azonosító nyilatkozat nélkül egyébként egyetlen külhoni szavazat sem érvényes. 

A baloldal alig pár perccel a hírek megjelenését követően egyből közleményeket adott ki, és csalást emlegetve jelezték: az eddig beérkezett összes, mintegy 150 ezer levélszavazatot meg kell semmisíteni.

A baloldal csalást kiált, minden külhoni szavazatot megsemmisítenének

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Gyurcsány Ferenc szerint csalás történt. Gyurcsány Facebook-posztjában az összes külhoni magyar szavazat megsemmisítését követeli. Ez szinte kizárólag a Fidesznek fájna, hiszen a külhoniak 90 százaléka a jelenlegi kormánypártokat támogatja.

A hírek szerint egyébként eddig mintegy 150 ezer levélszavazatot adtak le, de ez a szám a következő napokban még nőni fog. Gyurcsányhoz felzárkózott a baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter is, aki szintén az összes külhoni magyar szavazat megsemmisítését követeli.

Fidesz: A baloldal 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat

A Fidesz szerint a baloldal gyújtotta fel a szavazólapokat, és erre hivatkozva kérik most az összes levélszavazat megsemmisítését. A kormánypárt szerint „a baloldal kétségbeesésében mindenre képes. A baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni.

Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat”

– írják.

Külhoni magyar politikus: Egyértelmű provokáció

A hírrel kapcsolatban megszólalt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki Facebook-bejegyzésében azt írta: „az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó”.

Antal Árpád felhívta a figyelmet egy fontos dologra a szavazólapok kapcsán: 

minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat!

– hangsúlyozta a polgármester. 

Nyitókép: YouTube