Így szállt bele több alkalommal is Márki-Zay Péter a rezsicsökkentésbe

2022-03-29 09:28:00
Az elmúlt hónapok során a baloldal jelöltje számos esetben kifejtette, hogy szerinte a rezsicsökkentés kifejezetten káros, fenntarthatatlan és rendkívül nehéz lenne azt eltörölni.

„Ezért veszélyes Márki-Zay Péter” címmel újabb cikksorozattal jelentkezett az Origo. Az első részben a baloldal jelöltjének rezsicsökkentéssel kapcsolatos álláspontját részletezi a portál. Mint írják, Márki-Zay Péter egyértelműen a rezsicsökkentés eltörlésének híve, és még az sem befolyásolja meggyőződésében, hogy az intézkedésnek köszönhetően a magyar családok mintegy 400 ezer forinttal kevesebb rezsit fizetnek évente.

Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni

mondta Márki-Zay. Ez a megjegyzés egyértelművé teszi: a baloldal hatalomra kerülése esetén eltörölné a rezsicsökkentést, amely havonta átlagosan 32 ezer forintot takarít meg a magyar családoknak.

Egy másik alkalommal már sokkal konkrétabban fogalmazott a baloldal jelöltje, amikor kijelentette:

a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani.

Márki-Zay hol környezetvédelmi, hol gazdaságpolitikai szempontokkal próbál érvelni a rezsicsökkentés ellen. A baloldal jelöltje szerint a kormányzati rezsicsökkentés helyett inkább takarékoskodjanak az emberek. A hideg téli napokban egyenesen kijelentette, fűtsenek kevesebbet:

Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. 

Az emelkedő benzinárakkal kapcsolatban is hasonló megoldási javaslattal élt. A jelenleg is érvényben lévő benzinárstop helyett ő abban látna fantáziát, hogy vásároljanak a magyarok hibrid gépjárművet vagy kisebb autót, netán egy autóval utazzanak a munkahelyekre a munkatársak.

Márki-Zay Péter támogatója, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek az egész Európai Unióban. Nyilván nem véletlenül, ugyanis Gyurcsány egy 2014-es interjúban szó szerint azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy „az egy hülyeség”.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila