Az utolsó tesztek előtt áll a NASA holdrakétája

2022-03-23 18:13:00
A NASA bázist szeretne létrehozni a Holdon.

Több mint egy évtizede fejleszti a NASA az új megarakétát a Holdra való visszatéréshez – írja a player.hu a Business Insider cikkére hivatkozva. A cikkből kiderült, a harminckét emelet magas eszköz vége elkészült, ezekben a hetekben az utolsó tesztek zajlanak, hogy a következő években több lépcsőben ismét eljusson az ember a Holdra, 1972 óta először.

Az Artemis program „egyik főszereplője”, a New York-i szabadságszobornál is magasabb, a 2500 tonnás rakéta, 

a Space Launch System (SLS) belsejében négy, autó méretű hajtómű dolgozik majd, az oldalán két gyorsító kap helyet, a tetején pedig az Orion űrhajó.

A NASA állandó bázist építene a Holdon

A rakéta előkészítését a NASA folyamatosan dokumentálja: a fotók, az élő közvetítések és a szöveges információk mellett az elmúlt hetekben folyamatosan posztolt rövid, ám annál látványosabb videók is elérhetők a szervezet közösségi oldalain.

A cikk kitér arra is, hogy jól látszanak az elképesztő méretek a Kennedy Űrközpont felvételein is, amit egyrészt az emberes misszió magyaráz, másrészt maga a cél:

a NASA állandó bázist építene a Holdon.

A programnak része még a SpaceX Starship nevű Holdon landoló egysége is. A fentiek évtizedes előkészítése érkezett mérföldkőhöz a héten, amikor az SLS elhagyta az ugyancsak mega méretű szerelőcsarnokot, hogy átguruljon a hat kilométerre, a floridai Cape Canaveralon lévő indítóállomásra.

Júniusban elindulhat az Artemis-1 misszió

A következő hetekben elvégzik az utolsó teszteket, és ha minden jól megy, már júniusban elindulhat az Artemis–1 misszió. A legizgalmasabb az április 3-i, nagyjából nyolcórás teszt lesz, amikor 

teljesen feltöltik az SLS üzemanyagtartályait szuperhideg hajtóanyaggal, köztük folyékony hidrogénnel és folyékony oxigénnel, majd lényegében végigmennek a tényleges kilövés protokollján,

egészen a visszaszámlálásig, amit tíz másodperccel az „indítás” előtt abbahagynak.

Ebben az első körben (Artemis–1) még űrhajósok nélkül kerüli meg a Holdat az Orion, két év múlva az Artemis–2 tíz napot tölt majd az űrben négy asztronautával, végül az Artemis–3 beteljesíti a küldetést, hogy 2025-ben, ötvenhárom év után ismét ember lépjen a Holdra – derült ki a cikkből.

A rakéta fejlesztésének lépéseit és főbb munkálatait élőben az alábbi videóban követheti:

Nyitókép: PAUL HENNESSY / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP