A Karácsony-párthoz köthető propagandalap is beszállt Szabó Tímea óbudai kampányába

2022-03-23 13:07:24

Írta: Kacsoh Dániel
Független, civilnek tűnő lap, mégis hazug lejárató kampányt folytat Bús Balázs ellen.

„Hallotta, hogy miután a fideszes Bús Balázs polgármesterként megtudta, hogy a kerülete óvodájában egy pedofil vadászik évek óta a gyerekeinkre, akkor ő hónapokig eltitkolta ezt? Miért?” – teszik fel a kérdést a Very Important Planet, azaz VIP nevű portál Facebook-oldalán közzé tett videóban. A kommentek között megtaláljuk a III. kerület volt fideszes polgármesterének hozzászólását is, aki jelzi: feljelentést tesz a „fake news oldallal szemben”. Megkerestük Búst, aki lapunknak megerősítette,

becsületsértés és rágalmazás miatt a rendőrséghez fordult.

Mint írja: „Látható, hogy a baloldal semmilyen hazugságtól nem riad vissza. Szabó Tímea nagyon kétségbe lehet esve, ha bűncselekmény elkövetése árán is folytatja hazug gyűlöletkampányát. Találkozunk a bíróságon.”

A Párbeszéd parlamenti képviselője ismét indul a körzet egyéni mandátumáért, az érintett által már korábban tételesen cáfolt, március elején „felmelegített” vádak alighanem a kormánypárti politikussal szemben alighanem a győzelmi esélyeit hivatottak növelni. Ami a videót közzé tevő médiumot illeti, honlapja szerint annak küldetése a következő: „A független médiatér szélesítése mellett „zöld szemüveget” kínál Önöknek. Az a célunk, hogy cikkeink – egyenként és tágabb kontextusban is – bolygónk, országunk, településünk, utcánk, otthonunk élhetőbbé tételét szolgálják. Alapvetésnek tekintjük, hogy rávilágítsunk a kevesebb szeméttermelés és a tudatos fogyasztás fontosságára, ahogyan elengedhetetlenül fontos a zöldpolitikából, illetve annak hiányából következő, mindnyájunkat és mindennapjainkat érintő összefüggések bemutatása.”

Leírásukban aztán szóba hozzák a Népszabadság megszüntetését és az Index „friss esetét” is, mondván, mindezek kapcsán született meg a VIP ötlete.

Az újság létrehozásának igénye a Párbeszéd Magyarországért köreiben képződött meg,

működésének alapjait pedig a Zöld Terasz Alapítvány biztosítja” – írják.

A media1 portál 2020-ban ezzel a címmel számolt be a VIP indulásáról: „Indul a Párbeszéd zöld online portálja, a Very Important Planet.” A cikkből aztán kiderül az is, hogy Zöld Terasz Alapítvány kuratóriumi elnöke Csomós Lilla Annamária ügyvéd, aki a Párbeszéd pártalapítványával, a Megújuló Magyarországért Alapítvánnyal is együttműködik. Valóban, a Karácsony Gergely, Tordai Bence és Szabó Tímea nevével fémjelzett Párbeszéd alapítványának honlapján ott találjuk a Zöld Terasz Alapítvány logóját és elérhetőségeit is.

Visszatérve a konkrét esetre, a lapunk által megismert dokumentumok szerint Bús 2019 márciusában értesült polgármesterként arról, hogy rendőrnyomozók jelentek meg egy óbudai óvodában, mert nyomozás folyik az egyik GYES-en lévő óvodapedagógus ellen, akit és élettársát előzetes letartóztatásba helyeztek. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott eljárást, az intézményvezető asszony folyamatosan együttműködött a nyomozóhatósággal, erről pedig rendszeresen tájékoztatta az önkormányzati vezetést.

Bús felidézi: „A folyamatban lévő nyomozás érdekeire és a téma érzékenységére tekintettel, valamint  a hatósággal történt egyeztetés alapján a folyamatban lévő nyomozásról sem a nyilvánosságot, sem a képviselő-testületet nem tájékoztattuk, ez azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzati vezetés az ügy eltusolására bármilyen lépést eszközölt volna. A titoktartásunk a nyomozó hatóság kérésére történt. 2019. október 13. napján az önkormányzati választások eredményeként megszűnt az akkor regnáló önkormányzati vezetés megbízatása, ekkor a nyomozás még folyamatban volt, az érintett gyermekek és szüleik kilétéről nem volt tudomásunk.”

Mindezeket is figyelembe véve ugyancsak

hamis állítás a volt kerületvezető szerint az is, hogy a kampányolást választotta volna ahelyette, hogy figyelmeztette volna az áldozatot szüleit.

Bús egyébként azt is nehezményezi, hogy a videó készítői előzetesen nem keresték meg az ügyben. A történtek kapcsán kérdésekkel fordultunk a VIP-hez, amint megérkeznek a válaszok, arról is beszámolunk.

Nyitókép: Tordai Bence és Szabó Tímea a parlamentben (forrás: MTI)