Túl brutálisan oldották fel a korlátozásokat több európai országban a WHO szerint

2022-03-22 17:39:00
A szervezet európai régiójához tartozó 53 országból 18-ban emelkedik a fertőzöttek száma.

Számos európai ország, így Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is túl „brutálisan” oldotta fel a járványügyi korlátozásokat és most az esetszámok hirtelen emelkedésével szembesülnek a koronavírus omikron BA.2 alvariánsának terjedése miatt – jelentette ki kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Chisinauban. Kluge hangsúlyozta, hogy miközben derűlátó, éberséggel figyeli a járványügyi helyzet alakulását a kontinensen.

Több ország túl hirtelen oldotta fel a korlátozásokat

A WHO európai régiójához tartozó 53 országból 18-ban emelkedik a fertőzöttek száma, különösen Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. Kluge úgy fogalmazott:

az említett országok túl hirtelen oldották fel az óvintézkedéseket.

A WHO adatai szerint Európában az esetszám a januári csúcsértékeket követően rohamosan apadt, míg március elején ismét emelkedésnek indult. Az utóbbi egy héten több mint 5,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, közülük 12 496-an hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben.

A járvány kitörése óta a WHO európai régiójában csaknem 194,4 millió fertőzöttet azonosítottak, és több, mint 1,92 millió beteg halt bele a kórba.

Több városban ismét rákapcsolhat a járvány

Idehaza ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben –  közölte kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

A vizsgált városok közül Budapesten, Békéscsabán, Egerben, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen tapasztalható emelkedő tendencia.

Míg a mintavételi pontok csaknem felét stagnálás jellemzi, addig a Budapest-környéki településeken – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta – , valamint Pécsett és Veszprémben tovább folytatódott a csökkenés – olvasható az NNK közleményében.

(MTI)

Nyitókép: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP