Újra vádat emeltek Andrej Babis volt kormányfő ellen

2022-03-22 13:56:00
Babis szerint politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

Újra vádat emeltek Andrej Babis volt kormányfő, a jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke és egykori tanácsadója, Jana Mayerová ellen a Gólyafészek-ügyben – jelentette be hétfőn Ales Cimbala, a prágai államügyészség szóvivője. „Az ügyészség rendelkezésére bocsátott rendőrségi anyag más döntést, mint vádemelést, nem tesz lehetővé” – szögezte le a szóvivő.

A cseh rendőrség tavaly nyáron fejezte be az ügyirat felülvizsgálatát, és a kiegészített vizsgálati anyagot átadta a prágai ügyészségnek. A javaslat ezzel Jaroslav Saroch, a több mint egy évtizede húzódó korrupciógyanús ügyet felügyelő prágai államügyész asztalára került, aki hétfőn a fővárosi bíróságon vádat emelt a két személy ellen.

Az államügyészség a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás (mintegy 750 millió forint) támogatása ügyében

az európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítja a volt cseh kormányfőt és munkatársát.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találná Babist és munkatársát, akár tíz éves szabadságvesztést is kaphatnak.

A volt kormányfőnek jelenleg parlamenti képviselőként immunitása van, de a jobboldal által ellenőrzött képviselőház néhány napja úgy döntött, hogy kiadja őt a rendőrségnek és a bíróságnak.

Andrej Babis a kezdetektől fogva cáfolja, hogy visszaélés történt volna. Azt állítja,

politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből, s megakadályozni, hogy induljon a jövő év elején esedékes államfőválasztáson.

A hatályos szabályok szerint azonban a választásokon bárki indulhat, függetlenül attól, folyik-e ellene valamiféle eljárás, vagy sem. Babis korábban azt mondta: döntését, hogy indul-e a választásokon, hivatalosan szeptemberben jelenti be.

A Gólyafészek, röviden

A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek