A holland parlament vizsgálatot indítana a Jehova Tanúi ellen

2022-03-18 13:52:00
Véleményük szerint a vallásközösség érzelmileg zsarolja a gyülekezetet elhagyókat.

A holland parlamenti képviselők többsége vizsgálatot indítana azzal kapcsolatban, hogy a Jehova Tanúi vallásközösség, véleményük szerint, érzelmileg zsarolja a gyülekezetet elhagyókat – írta pénteken az NlTimes hírportál, a Pointer holland magazin tudósítására hivatkozva. A hírportál szerint a képviselők azt nehezményezik, hogy a vallásközösség érzelmi nyomást gyakorol a tagokra, a hitehagyóknak megtiltja például, hogy kapcsolatot tartsanak fent a közösség tagjaival. Ez komoly pszichés panaszokat okozhat az érintetteknek – vélik a képviselők.

Joost Sneller, a 66-os Demokraták nevű, balliberális koalíciós párt képviselője szerint Hollandiában vallásszabadság van, amely azt jelenti, hogy egy-egy vallási közösség maga alakíthatja ki életszabályait.

De ez a szabadság mindkét irányban működik, tehát mindenkinek joga van kilépni vallási közösségből anélkül, hogy retorziók érnék”

– jelentette ki. Ulysse Ellian, a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) politikusa úgy vélte, hogy a közösségtől történő eltiltás gyakorlata „egyfajta fenyegetésként” értelmezhető, amelynek az a célja, hogy még több tagot tartson az vallásközösség kötelékeiben. 

A mintegy 30 ezer tagot számláló hollandiai jehovisták közössége a Pointer magazinnak megerősítette, hogy a „hitehagyottak kiközösítése” létező gyakorlat náluk. A közösséget elhagyók szerintük csakis akkor vehetik fel a kapcsolatot a gyülekezet tagjaival, gyakran a saját családtagjaikkal, ha visszatérnek és bűnbánást gyakorolnak – írta a magazin. Hollandiában egy, a közösséget elhagyókból álló csoport tett rendőrségi feljelentést a rendőrségen. 

(MTI)

Frissítés

Cikkünk megjelenését követően a Jehova Tanúi a következő közleményt juttatta el lapunknak, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

„Jehova Tanúi világszerte békés, törvénytisztelő állampolgárok hírében állnak. A korábbi tagokkal szembeni viselkedésüket több esetben tárgyalták már felsőbb bíróságokon a világ különböző országaiban, és úgy ítélték meg, hogy ez nem diszkriminatív és teljes mértékben jogszerű. Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter 2021. december 9-én úgy nyilatkozott, hogy »Jehova Tanúi korábbi tagjainak a kirekesztése önmagában nem bűncselekmény«. Majd így folytatta: »Semmi jelét sem látom annak, hogy ezt az eljárást célszerű lenne bűncselekménnyé nyilvánítani, vagy hogy ez hozzáadott értéket teremtene.« Jehova Tanúi mindig készségesen adnak megbízható információt a tanításaikról és a szokásaikról a kormányzati tisztviselőknek, ha szeretnének többet tudni róluk. A keresztény vallásukról megbízható információ található még a hivatalos honlapjukon, a www.jw.org-on.”

Nyitókép: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP