Óriási hibát követett el az ellenzék Török Gábor szerint

2022-03-16 18:41:00
Az elemző úgy gondolja a Fidesz-tábort is valamennyire megosztja az orosz-kérdés, de az ellenzék hibát követett el a háborúval kapcsolatban.

Török Gábor a március 15-i beszédekről úgy fogalmazott, hogy „mindkét produkció hozta az elvárhatót, bár egyik sem volt mestermunka” – írja az Index az Azonnali cikkét idézve.

Orbán Viktor esetében meglepte az elemzőt az ellenfelek szokatlanul erős megbélyegzése, és volt egy olyan érzése, mintha a miniszterelnök „újra és újra mondani akarna valami fontosat a háborúról, amit aztán nem mondott el”. Márki-Zay Péter pedig „túlságosan sok időt fecsérelt el nehezen értelmezhető, a választási stratégiát nem támogató gondolatokra, egy koncentráltabb, lényegre fókuszáló beszéd hatékonyabb lehetett volna”.

A  választást azok döntik el, akik csak mostanában foglalnak állást

A politológus az Azonnalinak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a két oldal többmilliós elkötelezett tábora már régen döntött, őket nem fogja meghatni, ami a választás előtti utolsó napokban történik.

A választást viszont azok fogják eldönteni, akiknek a személyes döntése lehet, hogy csak mostanában érik meg

– vagy éppen majd csak az utolsó napokban, akár az utolsó napon fog megérni.

Az utolsó hetekben sokkal nagyobb tétje van annak, ami történik, mert sokkal többen figyelnek a magyar politikára.

Hatalmas lehetőséget hagyott ki a háború kapcsán az ellenzék

Török Gábor szerint ma jól látszik, hogy a háború miatt az orosz-kérdés valamennyire megosztja a Fidesz táborát, de ez kevés hatással lesz a választásokra.

Attól, mert egy kormánypárti szavazó nem tartja helyesnek Orbán Viktor korábbi orosz-politikáját, még nem fog az ellenzékre szavazni. Annál sokkal mélyebbek az árkok, sokkal nagyobbak a távolságok, hogy ez ilyen rövid idő alatt megtörténjen.

Török Gábor úgy gondolja, hogy az ellenzék óriási hibát követett el, „pontosabban egy hatalmas lehetőséget hagyott kihasználatlanul”. Az elemző ki is fejtette, hogy miért: ha az ellenzék a háború első napján azt mondja, hogy most nem a politikai felelősség kérdése a legfontosabb, hanem nemzeti összefogásra van szükség, látszólag felfüggesztik a kampányolást, és kezdeményezik, hogy Orbán Viktor az ellenzék bevonásával döntsön a teendőkről, személyesen találkozzon a két vezető, nagyon nehéz helyzetbe hozták volna a kormányoldalt.

Az ellenzék sikere kétségtelenül nagy meglepetésnek számítana

Török Gábornak vannak olyan információi, hogy néhány fővárosi kerületben lehet esélye a Fidesznek, de Budapesten nagy többségében biztosra vehető az ellenzéki győzelem. Vannak olyan billegőnek tartott körzetek is, ahol az ellenzék áll meglepően jól.

„Majd meglátjuk, hogy végül mi lesz az összkép, én továbbra is azt látom, hogy

a papírformának ma a belsős elemzések a 110 körüli mandátum megszerzését látják a Fideszben, de ennél nagyobb, akár 120 körüli végeredmény sem elképzelhetetlen a ma az asztalon lévő számokból.

Az ellenzék sikere ma kétségtelenül nagy meglepetésnek számítana – de azért nagy meglepetésre is volt már példa korábban” – mondta el az interjúban Török Gábor.

Nyitóképünkön az ellenzék vezető politikusai. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd