Ez több mint háború, ez civilizációk harca

2022-03-14 13:27:00

Anne Applebaum
444.hu
A lengyel közvéleményt elborzasztották a magyar közmédiából folyó orosz propaganda hírei. Interjú.

Budapest elítélte az orosz agressziót, de nem szállít fegyvert Ukrajnának, és nem is enged át fegyverszállítmányokat az ukrán határon. A magyar közmédiából zavartalanul áramlik a kremli propaganda. A jelek szerint Orbán Viktor folytatja hintapolitikáját. Ebben a kiélezett helyzetben okozhat ez komolyabb törést az évek óta kiszámítható lengyel-magyar kapcsolatokban?

Hát remélem, hogy okozhat, de egyelőre a lengyel kormánynak van nagyobb baja is. A lengyel társadalom, történeti és geopolitikai okokból kifolyólag rettenetesen szorong ettől a háborús helyzettől, a kormányzó Jog és Igazságosság viszont az elmúlt öt évben olyan harsány unió- és Amerika-ellenes kampányt folytatott, amivel teljesen elszigetelte magát a nyugati diplomáciában. A lengyel külügyminisztériumban lassan alig van, aki beszél angolul. A lengyel kormány ezért most egy légüres térben találta magát, és még nem tudja, merre forduljon.

Azt el tudom mondani, hogy a lengyel közvéleményt elborzasztották a magyar közmédiából folyó orosz propaganda hírei. Hogy Orbán miért kacsint egyik szemével még mindig Moszkva felé, azt a lengyel sajtóban is csak találgatják. Ti, magyarok ezt bizonyára jobban tudjátok. De az látszik, hogy ez a helyzet most neki sem kényelmes.

A különutas magyar külpolitika, ha ismét egyre hangsúlyosabb lesz, okozhat gondokat az összezárni látszó nyugati szövetségi rendszerek működésében?

Ebben a helyzetben szerencsére Magyarország kis ország és nincs stratégiai jelentősége, azzal együtt, hogy mélyen érintve van a válságban a nagyszámú menekült miatt. A magyar-ukrán határ rövid, a szállítmányok a lengyel határon érkeznek Ukrajnába, így Orbán a fegyverszállítmányok megtagadásával nem vállalt nagy politikai kockázatot. Azért nem lepne meg, ha idővel kapna kellemetlen kérdéseket Washingtonból, hogy ha akadályozza a szövetségi rendszer működését, akkor mit keres a NATO-ban.

Mi a következő hetek legvalószínűbb forgatókönyve?

Nem tudom, és sarlatánság is lenne jóslásokba belemenni. Azt érzem, hogy az ukránokat nem rettentené el az sem, ha Putyinnak valamilyen módon sikerülne likvidálnia Zelenszkijt. Az ukrán horizontálisan szerveződő, rendkívül autonóm társadalom; néphadserege jelentős részben alulról szervezte meg magát. Harcuk mögött meggyőződés van - és nem csak nemzeti meggyőződés, hanem annak elhatározása, hogy milyen politikai berendezkedés szerint szeretnének élni. Lengyelország és Magyarország kormánya Brüsszelre ma elnyomó birodalom központjaként tekint. Az elmúlt húsz év Ukrajnájából, ami forradalmakon keresztül építette fel magát, nagyon másként néz ez ki. Ők annak a jövőnek az esélyét látják Európában, amit élni szeretnének.”

Fotó: MICHAL FLUDRA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.